Londýnský útok může premiérce Mayové prohrát volby, myslí si novinářka z Británie

5. červen 2017

Britská police zná jména tří atentátníků z centra Londýna a pátrá po možných spolupachatelích sobotního teroristického útoku. Ten si zatím vyžádal sedm mrtvých a desítky zraněných, z nichž jedenadvacet je v kritickém stavu. Policie věří, že dopadla „všechny hlavní pachatele“ atentátu.

Novinářka žijící v Londýně Tereza Anteneová by se nebála říci, že veřejnost podporuje policejní zásah, při kterém údajně policisté vypálili asi 50 ran a všechny pachatele zastřelili, a to do osmi minut od prvního oznámení. Podle jejího mínění to svědčí o tom, jak je Londýn připravený.


V neděli od 12 hodin vysílal Radiožurnál a Český rozhlas Plus speciál věnovaný teroristickému útoku v Londýně. Hosté: zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu Jiří Hošek, velvyslanec v Británii Libor Sečka a bezpečnostní analytik Andor Šándor. Poslouchejte >>

„Londýn je stále jedním z nejbezpečnějších měst v Evropě, pokud ne vůbec nejbezpečnější. Jsou tam kamery na každém kroku, vládní budovy mají od března zátarasy zabraňující útokům, jako byl tento nebo ten březnový ve Westminsteru, a v ulicích vidíte policisty doslova na každém kroku. Neumím si představit, jak bezpečnost města ještě zvýšit.“

Premiérka Theresa Mayová se sice snaží ukázat, že má situaci pod kontrolou, podle Anteneové to tak ale není a poslední teroristický útok v Londýně jí může prohrát čtvrteční předčasné volby.

„Ztratit předvolební náskok dvaceti procent jen díky špatným rozhodnutím, a navíc v situaci, kdy opozice de facto neexistuje, je skutečně umění. Troufám si říct, že kdyby kampaň trvala další dva týdny, volby může premiérka s jistotou i prohrát.“

Vyměníme bezpečnost za omezení svobody?


Pokud bychom chtěli zabránit komunikaci lidí, kteří připravují teroristický čin, není to dnes na internetu možné. Pokud bychom chtěli zabránit komunikaci na veřejných serverech, nejsme to schopní udělat bez drakonických omezení svobody.Petr Krčmář

V reakci na sobotní útok vyzvala britská premiérka Mayová k přísnější globální kontrole internetu, aby se zabránilo šíření extremistických názorů. Šéfredaktor serveru root.cz Petr Krčmář ale říká, že kontrolovat přibližně 50 milionů serverů a dvě miliardy webových stránek jde jen velmi špatně.

V květnu Evropská unie odsouhlasila větší kontrolu internetu a vyzvala Google, Facebook a Twitter, aby jejich zaměstnanci lépe potírali a eliminovali videa s nenávistnými projevy a obhajobami terorismu na svých platformách.

Podle Krčmáře se jim částečně daří situaci řešit, i když je EU kritizuje, že to není v takovém rozsahu, v jakém si zákonodárci představovali. Musí se podle něj lépe definovat, co je závadný obsah. „Ve věku, kdy může na internet psát každý, hlavní otázka stojí, jestli hospodské řeči na internetu řešit jeho regulací, nebo by se situace měla vyřešit spíš samoregulací," uzavírá Petr Krčmář.

autoři: všt , jpr
Spustit audio