Jan Jůn: Britové nyní diskutují o tom, jak lépe čelit terorismu

5. červen 2017

Tři teroristické útoky za méně než tři měsíce je už opravdu příliš. Není proto vůbec divu, že jinak někdy až neuvěřitelně tolerantní Britové jsou po sobotním útoku trojice teroristů - dodávkou na mostě London Bridge a noži na přilehlém trhu ve čtvrti Borough - velmi rozhořčeni.

Toto rozhořčení také v neděli v projevu a v pondělí v rozhovoru pro televizi Sky vystihla premiérka Mayová, když hovořila o útoku nejen na Londýn, ale na celý svobodný svět.

Zdůraznila také nutnost zlepšit prevenci v boj proti terorismu, včetně prohloubení informovanosti a odolnosti muslimské komunity proti indoktrinaci, či zostření zásahů provozovatelů proti islamistickému zneužívání internetu a sociálních sítí a také o potřebě zostření trestů vězení.

Mezitím řada Londýňanů v metru, autobusech i vlacích bez uzardění podezřívavě pokukovala po spoluobčanech tmavší pleti, jakoby hledala spolupachatele, což nemohlo nikam vést, neb to jedno procento zfanatizovaných islamistických militantů ve třímilionové muslimské populaci se určitě místo popojíždění po městě někde schovávalo.

Mayová prohlásila, že je třeba zasáhnout „v celém spektru“ proti extremismu ve všech jeho projevech

Policie přitom dál pokračovala v domovních prohlídkách a po zatčení sedmi žen a čtyř mužů ve východolondýnských čtvrtích Barking a Newham, bylo během pondělka hlášeno další zatýkání a prohlídky. Celkem protiteroristická policie zasahovala na šesti místech, včetně domu u automobilky Ford v Dagenhamu.

Saúdský wahabismus

V souvislosti s tím policejní velitelka Londýna Cressida Dicková i premiérka potvrdily, že jména trojice útočníků budou zveřejněna, až to bude „operačně možné“. To podle některých zdrojů znamenalo „až po prošetření jejich kontaktů v komunitách a návaznosti na teroristické sítě“.

Policie dál pokračovala v domovních prohlídkách

Stejně opatrně pokračovalo zveřejňování jmen sedmi obětí i raněných, které premiérka v neděli navštívila a mezi kterými je nejen řada Britů, ale i jiných národností. Bylo oznámeno, že z celkového počtu 48 jich ještě zůstává v nemocničním ošetření 36 a v 21 případech je jejich stav stále kritický.

Zajímavé bylo, že na rozdíl od útoku v Manchestru nedošlo téměř k přerušení předvolební kampaně a pondělní polední projev premiérky Mayové v Královském institutu spojených ozbrojených sil byl už opět výrazně předvolební.

Řada Londýňanů v metru, autobusech i vlacích bez uzardění podezřívavě pokukovala po spoluobčanech tmavší pleti

Mezitím experti rozebírali ono premiérkou navrhované zlepšení prevence v boji proti terorismu, hlavně mezi mladými muslimy a zazněla i kritika značné podpory Saúdské Arábie těm nejmilitantnějším a nejuzavřenějším britským muslimským komunitám, neboť saúdský wahabismus má s ideologií tzv. Islámského státu dost společného.

Příznivě byla proto přijata proklamace zástupců různých muslimských komunit v pondělí odpoledne, kterou přečetl jeden z muslimských velitelů londýnské policie Max Chishty a která vyzývá muslimy ke spolupráci s policií a odhalování zfanatizovaných jedinců ve vlastních řadách. Zda výzva přinese kýžené výsledky, to se teprve uvidí.

autor: jj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.