Heydrich se stal nacistou z nouze. K SS a NSDAP ho přivedla manželka, říká historik Petr Koura

7. červen 2017

Červen 1942. Reinnhard Heydrich je mrtvý, nacisté vypisují vysokou odměnu na „atentátníky” Gabčíka a Kubiše a šíří se zpráva, že každý desátý Čech bude v odvetě za smrt říšského protektora zastřelen. Přesně o pětasedmdesát let později do kin vstupuje snímek Smrtihlav, který tuto československou historii připomíná. „Heydrich je ve Smrtihlavu mrazivý a jde z něj hrůza,” říká historik Petr Koura.

Otec hudební skladatel, matka vzorná žena v domácnosti. Přesto se z Reinharda Heydricha stal „muž se železným srdcem”.

Už ve 14 letech nastoupil k Freikorpsu, poté na námořní školu. „Jeho životopisy, které máme k dispozici, jsou ovlivněny názorem, že pozdější nacisté museli v mládí zažít nějakou deprivaci. U Heydricha se za tento moment označuje vyloučení z námořnictva,” popisuje historik.

„Životopisci také uvádějí, že byl už od dětství zdrojem posměchu kvůli svému pisklavému hlasu, přezdívali mu ‚nebeská koza’. Také hrál na housle a prý docela dobře. Jeden z jeho pedagogů ho ponižoval tím, že ho před spaním nutil na ně hrát. Propouštěl ho často se slovy ‚dojal jste mě, Heydrichu, můžete jít’.”


Heydrich měl pocit vyvolenosti. Stejně jako Hitler nebo Himmler.PETR KOURA

Hledej ženu

Ať už sehrálo roli cokoliv, z Reinharda Heydricha se nakonec stal jeden z nejkrutějších mužů nacistického režimu. Původně ho přitom k SS a NSDAP přivedla jeho žena.

„Byla zapálenější nacistkou než on. Heydrich vstoupil do služeb nacistů z nouze poté, co přišel o zaměstnání v námořnictvu. Nacisté si ho najali na vybudování zpravodajské služby,” připomíná Per Koura.


V bezprostřední odvetě za Heydrichovu smrt bylo popraveno minimálně 1 585 lidí. Více jich pak umíralo i v koncentračních táborech, kde se zostřil přístup dozorců k Čechům. „Kdyby Heydrich přežil, byla by odveta ale ještě horší,” soudí historik.

Žena, která Heydrichův život - a potažmo i osudy celého českého národa - tak zásadně ovnivnila, nakonec zůstala bez trestu. Pět let po manželově smrti strávila na zámku v Panenských Břežanech.

V 50. letech jí vrátili rodný dům na ostrově Fehmarn a dokonce i přiznali vdovský důchod s odůvodněním, že její manžel padl jako nadporučík v záloze.

Celý rozhovor si poslechněte kliknutím na odkaz v tomto článku nebo v iRadiu.

autor: als
Spustit audio