Mezi hrdiny z Londýna jsou rumunský pekař nebo španělský bankéř

6. červen 2017

BBC zveřejnila příběhy lidí, kteří během sobotního útoku v Londýně riskovali životy, aby pomohli druhým. K hrdinům patří i rumunský pekař Florin Morariu. Při sobotním útoku na mostě London Bridge a v přilehlé čtvrti Borough Market zemřelo 7 lidí a 48 dalších bylo zraněno.

Morariu si všiml, že se něco děje před pekařstvím Bread Ahead, kde pracuje. Zavolal dovnitř vystresované ženy z Brazílie a podal jim sklenici vody. Poté, co mu řekly, že tři muži útočí na lidi noži, vyšel ven, aby útoku čelil, neměl ale k dispozici nic než dvě dřevěné bedny.

Nevěděl, jak situaci zvládnout, jak na ni reagovat, a uvědomil si, že je také v nebezpečí. Na jednoho z útočníků pak ale hodil bednu. Když se jí terorista snažil vyhnout, pekař ho udeřil do hlavy druhou bednou. Pak na něj křikl policista, ať ustoupí, a odjistil granát, kterým útočníka zneškodnil.

V kritickém stavu podle BBC zůstává policista, který byl v době útoku mimo službu, jinak amatérský ragbista. Byl pobodán poté, co se pokusil zneškodnit dalšího ze tří útočníků. Policejní komisařka Cressida Dicková vyzdvihla policistovu akci jako hrdinskou. Další, dopravní policista, který čelil útočníkům jen s obuškem, byl vážně zraněn, ale jeho stav už je stabilizovaný.

Návštěvníci restaurace útočníka zahnali

BBC zaujal také příběh páru, který byl na večeři v restauraci El Pastor v přilehlé ulici Stoney Street. 38letý Giovanni Sagristani byl právě s přáteli v restauraci, když do ní s křikem vběhl jeden z útočníků a bodl jednu přítomnou ženu do hrudi.

Sagristaniho třicetiletý partner Carlos Pinto, se coby zdravotník z jednotky intenzivní péče spolu s kamarádem téže profese, o ženu staral. Chladili jí ránu ledem a snažili se látkou zastavit krvácení. Předtím už ztratila půl litru krve. Další hosté restaurace mezitím po útočníkovi házeli židlemi a lahvemi, až se jim podařilo dostat ho ven.

Logo

Zaměstnanci restaurace pak zevnitř zamkli. Po odeznění úvodní paniky se všichni snažili zůstat v klidu a pomáhat zraněné dívce. BBC Sagristani řekl, že venku slyšeli střelbu, ale co se tam děje, nevěděli. Dodal, že to všechno se událo déle než dvě hodiny předtím, než se k nim mohli dostat záchranáři. Dívku se oběma zdravotníkům naštěstí podařilo udržet při vědomí.

Jedním z těch, kdo házeli po útočnících lahve, sklenice a židle, byl Gerard Vowls. BBC řekl, že se pokoušel pomoci, ale nakonec se cítil bezbranný. 39letý španělský bankéř Ignacio Echeverría se pokusil bránit skateboardem jinou ženu, kterou pobodal jeden z útočníků u mostu London Bridge. Od té doby je bohužel nezvěstný. Echeverríjův otec řekl médiím, že synovi přátelé ho pak viděli ležet na chodníku. Zatím ale není údajně uveden v policejním seznamu obětí útoku.

Ekonomický redaktor týdeníku Sunday Express Geoff Ho se pokusil pomoci ležícímu členovi ochranky v baru Southwark Tavern, kterého napadli dva útočníci. Novinář, který se věnuje boxu a bojovým uměním, je teď na jednotce intenzivní péče kvůli bodným ranám na krku.

Cestou z práce opět do služby

Na záběrech, kde ho policista doprovází k sanitce, má krk ovázaný tričkem. Po útoku napsal na Facebook, že neví, zda to byl hloupý nebo odvážný nápad vmísit se do boje před barem, ale dodal, že se prostě nemohl dívat na to, jak se dva grázlové snaží přemoci jednoho vyhazovače.

Lékař z nemocnice Royal London Hospital Málik Ramadhan, si uvědomil, že se něco děje, když se vracel na kole ze služby na úrazové pohotovosti. Mířil směrem k mostu Tower Bridge, když zahlédl vozidla záchranářů, a tak se vrátil do práce. Když tam dorazil, byla právě ohlášena velká nehoda. Všichni zdravotníci povolaní do práce po telefonu byli schopni postarat se o pacienty do třiceti minut.

Most Tower Bridge, Londýn

Doktor Ramadhan popisuje, že 12 lidí bylo těžce zraněno, útočníci podle něj chtěli své oběti zabít. Pobodaní pacienti byli tak vyděšení, že nemohli mluvit. Lékař pro BBC dodal, že mnozí lékaři a sestry o víkendu nepijí alkohol pro případ velkého teroristického útoku.

Studentka zdravotní školy Rhiannon Owenová byla právě u bankomatu, když na ni zavolal taxikář, ať uteče. Zahlédla nůž, ale pak už se neotáčela a běžela, jak nejrychleji mohla. 19letá dívka původem z Cheshire se pak připojila k třceti až čtyřiceti dalším lidem v hospodě Aplebee´s, kde se schovali ve skladu. BBC řekla, že onomu taxikáři vděčí za život a chce se s ním zkontaktovat.

Na webových stránkách BBC také popisuje velkorysost lidí, kteří se snažili podpořit záchranné složky. Zaměstnanci supermarketů rozdávali v neděli, ráno po útoku, policistům jídlo a pití. Jeden ze zdravotníků popsal, že vedoucí McDonaldu zavřel restauraci pro veřejnost a všechno zbývající jídlo a přepravky s vodou rozdal záchranářům.

Paul Ashwort, instalatér ze Surrey objížděl na kole oblast London Bridge a rozdával policistům vodu. BBC řekl, že najet 34 kilometrů není ničím proti tomu, co dělají policisté, kteří chrání lidské životy. Podle něj musí teď Britové i celý svět držet pohromadě.

autor: mam
Spustit audio