Jan Bednář: Británie dva dny před. Bezpečnost jako hlavní téma voleb

6. červen 2017

Dva dny před předčasnými volbami do Dolní komory britského parlamentu se stala bezpečnost občanů v Británii jednoznačně hlavním tématem volební kampaně.

Zatímco ještě před týdnem se často hovořilo třeba o úrovni péče ve zdravotnictví a financování tohoto rezortu anebo o zajištění lidí ve stáří, nyní všechna podobná témata jakoby ustoupila do pozadí. Mluví se prakticky jen o nebezpečí terorismu a o tom, jak mu čelit.

Podle některých průzkumů veřejného mínění z poslední doby se výrazně snížil náskok, který měla donedávna vládnoucí Konzervativní strana před opoziční Labour Party.

Zatímco ještě v okamžiku, kdy premiérka Mayová vyhlásila předčasné parlamentní volby, se odhadoval náskok konzervativců před labouristy na zhruba 20 procentních bodů, což by jim zajistilo výraznou většinu ve sněmovně, dnes je jejich náskok nejméně o polovinu nižší.

Brutalita útoku šokovala veřejnost, což má těsně před volbami značný politický význam

Podle některých výzkumů se už volební preference obou politických stran od sebe příliš neliší. Takže je docela možné, že se ještě dočkáme velkého překvapení.

Bezpečnostní složky a jejich úkoly

Předvolební průzkumy ale na druhou stranu nesmíme brát příliš vážně. Jednak se kvalita těchto výzkumů od sebe často hodně liší, jednak nejvíc nakonec záleží na tom, kolik lidí se dostaví k volebním urnám. Příznačné ale je, že Konzervativní strana rozeslala svým stoupencům hromadný e-mail podepsaný premiérkou Mayovou, v němž je vyzývá, aby se k volbám dostavili.

Mezitím pokračuje policejní vyšetřování posledního teroristického útoku v Londýně, při němž tři útočníci v sobotu večer zabili během několika minut 7 lidí a 48 dalších zranili, z toho 36 nadále zůstává v nemocničním ošetřování a 18 z nich je v kritickém stavu. Brutalita útoku znovu hluboce šokovala veřejnost, což má těsně před volbami značný politický význam.

Khuram Shazad Butt, Rašíd Radván (Rachid Redouane), Youssef Zaghba

Britské úřady v úterý zveřejnili identitu třetího z útočníků, které policie na místě zastřelila. V jeho případě se znovu ukazuje, že protiteroristická služba zřejmě nedokázala vyhodnotit údaje, které mohla mít k dispozici.

Podle italského listu Corriere della Sera se jednalo o mladíka narozeného v Maroku, kterému loni italská policie zabránila odletět do Turecka, odkud se prý chtěl dostat do Sýrie. Přesto údajně nebyl v hledáčku britské policie ani tajných služeb.

Dalšího sobotního atentátníka tajná služba už sledovala, a dokonce se objevil v dokumentu britské televize, když v parku rozvinul vlajku organizace Islámský stát. Přesto prý policie u něj nenašla nic, co by nasvědčovalo, že plánuje teroristický útok.

Není divu, že v britské veřejnosti roste pocit, že bezpečnostní složky nezvládají své úkoly.

autor: Jan Bednář
Spustit audio