Speciální týmy hasičů cvičí na Labi v Litoměřicích. Pak se předvedou na hasičských slavnostech

7. červen 2017

V Litoměřicích vzniklo stanové městečko pro 800 hasičů. V areálu armádního lodního cvičiště je zázemí pro účastníky hasičských slavností, které začnou v pátek. Pro hasiče to byl zároveň ostrý test stavby nouzového ubytování pro tak velký počet lidí. Vedle toho cvičí na Labi i speciální vodní záchranný tým a hasiči ze Záchranného útvaru.

„Máme tady obojživelné pásové transportéry PTS 10, které mají přepravní kapacitu až 70 osob. Dnes zkoušíme jejich plavbu ve formaci, abychom uměli i v proudu a větru, který tu dnes je, udržet lajnu a budeme s nimi zkoušet i záchranu osob,“ popisuje David Kareš, zástupce velitele Záchranného útvaru hasičů České republiky a dodává: „Máme tady asi 40 kusů techniky, to znamená poměrně velký odřad.“

Cvičení, které na Labi v těchto dnech probíhá, není veřejnosti přístupné. Lidé se na hasiče a jejich stroje v akci budou moci podívat od pátku do neděle na Hasičských slavnostech. Konat se budou jak na Lodním náměstí, tak v centru Litoměřic a na výstavišti Zahrady Čech.

Podle Davida Kareše na nich lidé uvidí opravdu zajímavou a ne úplně běžnou hasičskou techniku ­například pásový zodolněný nakladač, požární tank, speciální rypadla nebo sací bagr, určený k vytahování zasypaných osob.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio