Odposlechy Ratha jsou zpět. Všichni známe jejich důkazní sílu, říká advokátka Marvanová

7. červen 2017

Odposlechy v kauze expolitika Davida Ratha se dají použít jako důkazy. Řekl to Nejvyšší soud, který vyhověl stížnosti ministerstva spravedlnosti. To kritizovalo loňský názor pražského Vrchního soudu, který řekl, že jsou odposlechy nezákonné. Soudci Nejvyššího soudu to dnes vyloučili.

Brněnský Nejvyšší soud odůvodňoval své rozhodnutí asi hodinu. Zmínil například, že příkazy k nařízeným odposlechům v údajné korupční kauze exposlance Davida Ratha byly dostatečně odůvodněné. Soudce Vladimír Veselý pak vyjmenovával všech 11 obžalovaných, kterým prý odvolací Vrchní soud v Praze v podstatě nezákonně pomohl.


Odposlechy loni označil za nezákonné soudce Pavel Zelenka. U Vrchního soudu v Praze je od roku 1993. Soudil několik mediálně známých případů – mimo jiné potvrzoval trest pro podnikatele Ivana Jonáka.

Pražský Vrchní soud se k pochybení nechtěl vyjádřit. Jeho mluvčí Jan Fořt s tím nepočítá ani v následujících dnech. David Rath si přijel rozhodnutí poslechnout přímo k brněnskému Nejvyššímu soudu a není s ním spokojený. Mluvil o tom, že je vše připravené na zakázku s cílem ho zničit. Zvažuje, že se obrátí ještě na Ústavní soud nebo na soudy v zahraničí.

Bývalý středočeský hejtman a někdejší poslanec David Rath také dodal, že je smířený s tím, že možná půjde do vězení. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán z hnutí ANO názor soudců Nejvyššího soudu přivítal. Řekl, že má velkou radost a že mu na výsledku záleželo. Podobně se vyjádřila i pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Kauzu kolem údajné korupce ve Středočeském kraji bude znovu řešit Krajský soud v Praze. Jeho soudce Robert Pacovský bývalému poslanci a exhejtmanovi vyměřil trest ve výši 8,5 roku. Do vězení poslal v roce 2015 i manžele Kottovi a další obžalované.

Působí to jako „advokátština“

Hana Marvanová

Advokátka Hana Marvanová říká, že podobná rozhodnutí a přezkoumávání působí na veřejnost jako „advokátština“. „Byly pořízeny důkazy, byly pořízeny procesně povoleným způsobem podle trestního řádu. Na základě těchto důkazu, které byly řádně obstarány, mohla i veřejnost slyšet poměrně silné důkazy o tom, že trestný čin exhejtman Rath a další skutečně spáchali.“

Následným formálním zpochybněním důkazu, který nebyl pořízen nezákonně, by mělo být původně zpochybňováno odsouzení a výrok o vině. Pokud by to tak zůstalo, mohlo by to vzbudit pocit velké nespravedlnosti a podlomit víru veřejnosti ve spravedlnost, dodává Marvanová.

Teď je třeba počkat na další pokračování procesu, který se vrací zpět ke Krajskému soudu. Ten je vázán rozhodnutím Nejvyššího soudu a bude k odposlechům přihlížet při výroku o vině, shrnuje Hana Marvanová.

autor: bur
Spustit audio