Richard Seemann: Německo se stahuje z Turecka. Generální tajemník NATO toho lituje

8. červen 2017

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg vyslovil politování, že Bundeswehr odejde ze své letecké základny v tureckém Incirliku poté, co ztroskotala dohoda umožnit zde návštěvy německých parlamentářů.

Stalo se tak po posledním pondělním pokusu šéfa německé diplomacie Sigmara Gabriela v Ankaře, kde se sešel s tureckým prezidentem a předsedou vlády. Upozornil, že pokud neumožní Turecko přístup poslancům Bundestagu na základnu, bude muset jeho vláda přesunout německé letecké síly, které se odtud účastní akcí proti Islámskému státu, do jiné země.

Turecký premiér Binal Yildirim za to požaduje vydání důstojníků své země, kteří po nezdařeném puči dostali od Berlína azyl. Uvedl, že Německo si může dělat, co chce.

Hledá se silná osobnost

Spolkové vládě tudíž nic jiného nezbylo a zahájila jednání o přesunu 260 vojáků s příslušnou technikou průzkumných Tornád a tankovacích letadel. Na návrh ministryně obrany Ursuly von der Leynové by měly být přesunuty do Jordánska. To považuje za nejlepší alternativu, protože zde mohou pokračovat ve své bojové misi.

Logo

K řešení tohoto problému se schylovalo již několik týdnů, proto Leynová před čtrnácti dny tuto možnost projednala v Jordánsku s tamním rezortním kolegou a především s králem. Předložený návrh byl s uspokojením přijat a přesun by podle odborníků mohl být proveden do třech měsíců.

Připravované rozhodnutí, o kterém zahájila jednání spolková vláda, je v zájmu opozičních politiků i sdělovacích prostředků. Šéf strany zelených Cem Özdemir vyzval vládu, aby okamžitě zastavila jakékoliv investice do turecké letecké základny.

Představitelé postkomunistické strany Levice jsou toho názoru, že by příslušníci Bundeswehru by měli být staženi zpět do Německa a neúčastnit se žádných ozbrojených misí.

Kritické hlasy komentátorů zaznívají i na adresu NATO. Podle jejich názorů by aliance právě v této době potřebovala ve svém čele silnou osobnost, která je schopna řešit třenice mezi členskými zeměmi a nevyslovovat pouhou lítost. Jak poznamenává komentátor „Rhein-Zeitung“, Stoltenberg k problému mlčí a tváří se, jako by se ho to netýkalo.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.