Donald Trump chtěl v osmdesátých letech ukončit studenou válku

7. červen 2017

Když kardiolog Bernard Lown v roce 1986 poprvé uslyšel jméno „Donald Trump,“ vůbec nevěděl, o koho jde. Rok předtím převzal v Oslu Nobelovu cenu za mír jménem organizace Lékaři proti jaderné válce, kterou pomáhal založit, čteme na serveru americké stanice CNN. V roce 1986 sháněl peníze pro kardiovaskulární institut. A právě tehdy mu jeden člen správní rady institutu řekl, že by se s ním rád setkal bohatý newyorský podnikatel Trump. Lown se zaradoval, že získá sponzora, a vydal se do newyorského mrakodrapu Trump Tower.

Než ale stačil požádat magnáta o finanční dar, Trump mu položil nečekanou otázku: „Znáte Gorbačova, že?“ Lown tehdejšího sovětského vůdce opravdu znal, protože Gorbačov tehdy přijal oba zakladatele oceněné organizace Lékaři proti jaderné válce, Lowna i jeho ruského kolegu Čazova. Gorbačov byl tehdy generálním tajemníkem sovětských komunistů teprve krátce, od března1985, aLown byl jedním z prvních Američanů, s kterými mluvil. Gorbačovova schůzka Lownem a Čazovem trvala místo plánovaných 15ti minut tři hodiny a Trump chtěl slyšet všechny podrobnosti.

„Stačí hodinu jednat, a studená válka je u konce“

Proč? Trump Lownovi řekl, že chce „požádat Ronnieho, aby ho jmenoval diplomatickým zmocněncem v Moskvě“. „Ronnie“ byl tehdejší americký prezident Ronald Reagan. Lown je dnes toho názoru, že Trump měl tehdy v plánu vyjednat dohodu o snížení počtu jaderných zbraní - a docílit tak ničeho menšího než ukončení studené války. „Stačí hodinu jednat, a studená válka je u konce,“ prohlásil prý tehdy Trump. Lown mu na to řekl, že Gorbačov by možná skutečně o takovou dohodu stál a že mu připadal inteligentní a vzdělaný. Z Trumpa však tento dojem neměl. „Působil roztěkaně a sebestředně a to, co řekl, byla podle mě pitomost. Vůbec nechápal složitost těchto otázek,“ cituje Lowna CNN.

Trump chtěl Gorbačova okouzlit

Trump prý Lownovi nikdy nevysvětlil, proč ho tolik zajímají jaderné zbraně, a Lown už neměl příležitost požádat ho o finanční dar pro svou nadaci. Trump nakonec Gorbačova v Moskvě v roce 1987 opravdu navštívil, ale nikoli jako zmocněnec. Tématem jejich schůzky byl rozvoj luxusních hotelů. Rusové však věděli, že Trump vyzývá k jadernému odzbrojení. O rok později navštívil Gorbačov New York. Jeho původní itinerář předpokládal i návštěvu Trumpova sídla, ale nakonec k ní nedošlo. Podle Lowna se Trumpův plán příliš nelišil od jeho stylu vyjednávání o třicet let později. „Chtěl Gorbačova tak okouzlit, že by generální tajemník neměl jinou možnost, než na jeho návrhy přistoupit,“ cituje kardiologa Bernarda Lowna CNN.

autor: gzb
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.