Jatka, mlýny, sklady. Industriální stavby odsuzujeme k zániku hlavně na venkově, říká architekt

8. červen 2017

Jatka 78 v Praze, Uhelný mlýn v Železárnách Libčice nebo Trojhalí Karolína v Moravské Ostravě. Technické stavby, které svým novým obsahem přitahují návštěvníky. V Česku čekají na své zachránce stovky dalších chátrajících industriálních staveb.

Stará zapomenutá huť, drobná věž, která osvětlovala práci kameníků nebo bezem zarostlý pivovar – česká krajina ukrývá stovky starých a přehlížených průmyslových budov. Industriální stavby se čím dál častěji ve městech stávají centry alternativní kultury. Na venkově ale zarůstají.

Dřevěná bouda na nádraží ve městě Řevnice – drážní sklad číslo 13, kterému místní říkají Dřevák. Podle plánů tam už dávno měla parkovat auta, místní se ale rozhodli využít prostor jako koncertní a výstavní sál. Od roku 2014 jim připomíná, co všechno Řevnicím dala železnice.

O několik kilometrů dál u Petzoldova lomu je osvětlovací věžička. „Je to významný bod, když kolem člověk projíždí vlakem, nebo jede po silnici, je vidět odkukoliv. Je to dominanta v krajině a sama o sobě je velice silná,“ říká Jana Kuzbachová z neziskové organizace Nezevli v Srbsku.

Třicet architektů na místě studuje stav věže, která dříve umožňovala večerní a noční práci v lomu. Část věže není původní, ale byla přidána filmaři v 80. letech. Další zastávkou je pivovar v Litni. Byl to největší pivovar na Podbrdsku, ale dnes ho najdete úplně zarostlý. Vařit pivo se tu přestalo v roce 1950.

Osvětlovací věžička u Petzoldova lomu

Benjamin Fragner, vedoucí projektu Industriální topografie z Fakulty architektury ČVUT, společně s kolegy zmapoval přes sedmnáct tisíc budov a areálů, které patří k našemu industriálnímu dědictví.

„Jen zlomek objektů je památkově chráněných. Naprostá většina objektů, které vidíme kolem sebe, ať velkých továrních objektů nebo drobných, třeba drážních staveb, není chráněna a jsou odsouzené k zániku,“ říká a dodává, že o velkých, ikonických industriálních stavbách se ví, ale nejohroženější jsou právě drobné objekty.

autoři: bur , Radek Kříž
Spustit audio