Světové ohlasy na britské volby: Pomsta za brexit a temná mračna nad budoucností Británie

9. červen 2017

Konzervativní strana britské premiérky Theresy Mayové přišla v předčasných parlamentních volbách o nadpoloviční většinu v dolní komoře parlamentu Spojeného království.

Ztrátu křesel především ve prospěch doposud opozičních labouristů a liberálních demokratů britští konzervativci neboli Toryové zaznamenali v Anglii i Walesu. Výsledku voleb ve Velké Británii se věnuje řada světových médií.

Britská stanice BBC se na svém serveru věnuje osudu Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) jejího bývalého předsedy Nigela Farage.

UKIP pod Faragovým vedením bojoval za vystoupení Velké Británie z Evropské unie. Poté, co se britští voliči v referendu vyslovili pro vystoupení z projektu evropského sjednocení, Farage odstoupil ze své funkce.

Po výsledku předčasných voleb prohlásil, že pokud by byl proces vystoupení Velké Británie z Evropské unie ohrožený, „neměl by na výběr a musel by se vrátit do politiky.“ Euroskeptická strana UKIP v předčasných volbách nezískala žádné poslance. Dosavadní analýza výsledků naznačuje, že její voliči přešli jak k labouristům, tak konzervativcům.

Stávající lídr strany UKIP Paul Nuttall po zisku pouhých dvou procent ve srovnání s třináctiprocentním ziskem ve volbách v roce 2015 odstoupil. „Je jasné, že UKIP potřebuje nové zaměření a nové myšlenky,“ dodal ke své rezignaci Nutall. K výsledku voleb prohlásil, že premiérka Mayová vyhlášením předčasných voleb proces brexitu „vystavila ohrožení“.

Odplata odpůrců brexitu

Logo

Americká publicistka Anne Applebaumová v komentáři v deníku Washington Post soudí, že výsledky britských voleb jsou volební odplatou stoupenců setrvání Velké Británie v Evropské unii.

Premiérka Mayová měla v plánu přisvojit si politiku britské „krajní pravice“. Nevzala ale v potaz, že v referendu o brexitu hlasovalo 48 procent voličů proti odchodu z unie. Její důraz na „tvrdý brexit“ se jí následně vymstil. Což je vzhledem k předbrexitovému umírněnému postoji Mayové tragikomické a ironické zároveň, píše Applebaumová.

Německý server Spiegel Online označil propad britských konzervativců pod vedením premiérky Mayové za „katastrofální výsledek, jehož důsledkem jsou mračna stahující se nad budoucností Velké Británie“. Dodává, že premiérka Mayová opakovala svůj slogan o „silné a stabilní“ Británii tak dlouho, až se stal v podstatě směšným.

Na serveru Le Monde diplomatique se dočteme, že výsledek britských voleb znamená nové rozložení sil v britské politice. Kromě klasického dělení na levici a pravici se zformovala nová spojenectví a protivenství. Odloučit se od kontinentální Evropy nebo ne, tvrdý nebo měkký brexit, píše publicista Paul Mason. Tolik vybrané reakce zahraničních médií na výsledek britských předčasných voleb.

autor: thk
Spustit audio