Bezpráví je v Česku víc než jinde tak nějak líp vidět, říká Petr Forman

10. červen 2017

„Pokud jde o bezpráví, nejsme na tom hůř než zbytek světa, ale je to u nás tak nějak líp všechno vidět. Jako kdyby se nic nedělo, jako bychom si na to zvykli,“ říká divadelník, herec a loutkář, syn slavného režiséra Miloše Formana Petr Forman.

„Vždycky mně vadí, že se děje nějaké bezpráví. Když bych to uměl srovnávat. Když jsme žili zavření, hodně lidí si myslelo, že banán jednou za rok a tak to je i jinde. A s tím bezprávím je to obdobně,“ dodává.

Se současnou společenskou situací host Osobnosti Plus není právě spokojený. „Václav Havel byl poslední prezident, který připomínal, že jsme také lidi. Že máme mít nějakou morálku. Všichni mluví o penězích a o tom, co se musí postavit a vyrobit. On připomínal obyčejné věci a myslím, že to je naprostý základ. To je to, co chceme, aby učitelé vedle konkrétních předmětů učili naše děti a k čemu bychom se měli snažit vychovávat je sami.


Herec, divadelník a loutkář Petr Forman se narodil 23. srpna 1964 v Praze. V letech 1983 až 1987 studoval na DAMU obor loutkoherectví. Vystupoval v divadelních souborech Pedluke Padluke. S bratrem Matějem hráli ve formacích Tuju a Akabal. Společně vystupovali na pražských Divadelních poutích s rakvičkovým divadlem, roku 1991 založili Divadlo bratří Formanů. Mezi jejich nejúspěšnější představení patří barokní opera Sedlák, čert a Bárbán, Prodaná nevěsta, mezinárodní projekt Bouda, Nachové plachty nebo Loď tajemství. Bratři Formanové se proslavili jako dětští herci v komediích Jaroslava Papouška o rodině Homolkových. V dospělosti se Petr Forman samostatně představil v hlavních rolích filmů Vojtěch, řečený sirotek a Akumulátor I. Objevil se v retrokomedii Mazaný Filip a vytvořil jednu z hlavních rolí v hořké komedii Jana Hřebejka Horem pádem. Je synem režiséra Miloše Formana a zpěvačky Věry Křesadlové. Se svou ženou Klárou, scenáristkou, vychovává dcery Josefínu, Emilku a Toničku.

Nikoho za volbu Zemana nesoudím

„Vadí mně, že naši zemi prezentuje člověk, který působí jako buran. Zažil jsem období, kde jsem pochopil, že člověk může být pyšný na to, v jaké společnosti žije, ze které země je. Máme nějakou reprezentaci, kterou vidí celý svět. Uvědomil jsem si, že to má svůj význam, když tito lidi mají hodnotu. Teď ji prostě nemají a je mně to líto,“ hovoří o současné politické scéně v Česku.


Chtěl bych v práci dělat věci, které by mě pořád bavily. Strašně si vážím své práce jako svého řemesla.Petr Forman

„Myslím, že lidi jako je táta, nikdy nemohou být s vládou Donalda Trumpa spokojeni. Domnívám se, že chování pana Trumpa je pro normální lidi skoro nepřijatelné v jistých okamžicích. Na druhou stranu v Česku jsme také volili napůl pana Schwarzenberga a napůl pana Zemana. Podobně jako byl poměr hlasů v amerických volbách. Co má člověk říct – nežijeme tu sami a nikoho neodsuzuji za to, koho volí. Ale pokud se ptáte na mě a na mého tátu, tak je to tak, jak to je,“ odpovídá Petr Forman moderátorce na otázku, jaký má vztah k americké vládě zase jeho otec Miloš Forman.

Ctím řemeslo

„Ctím řemeslo, i když mě mohou lidi považovat za umělce. Je to hodně o práci. Setkávám se se všemi typy lidí. Zkrátka nežiju v zákulisí nebo v divadelních barech, abych žil jen v tomto světě. Mám ho rád a trávím v něm čas. Ale živím se prací,“ komentuje svůj vztah k divadlu.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s Petrem Formanem >>
autoři: bta , kte
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.