Roamingové poplatky končí. Ale jen v Unii a několika vybraných státech

Vysoké účty za volání z ciziny už brzy skončí. Za tři dny zmizí roamingové poplatky v zemích Evropské unie a některých dalších státech. Za internet, volání a textování tak Češi od čtvrtka zaplatí stejné ceny jako doma. Někteří čeští operátoři už poplatky zrušili s předstihem. Přesto ale určitá omezení zůstávají.

Pokud překročíme hranice třeba do Německa nebo na Slovensko, měl by být automaticky roamingový tarif aktivován. Právník spotřebitelského centra dTest Miloš Borovička ale přesto doporučuje zkontrolovat si u operátora jeho nastavení.

„Každý operátor by měl nabízet evropský roamingový tarif automaticky, mohli jsme mít ale někdy v minulosti nastavený jiný roamingový tarif, který zvýhodňuje volání v mimoevropských zemích,“ říká.


Novinka ale platí jen v rámci Evropské unie a také v Lichtenštejnsku, Norsku a na Islandu.

Data jsou omezená balíčkem, který máme domluvený a který můžeme překročit dvojnásobkem, pak už mohou být účtovány roamingové poplatky. „Stejně tak platí, že nelze být permanentně v roamingu, využít služeb zahraničního operátora a volat z něj neustále z České republiky,“ dodává.

Z Egytpa a Turecka volání s příplatky

Devětatřicetiletý Petr vyjíždí za hranice republiky zhruba desetkrát do roka. Pracovním telefonátům se ale nevyhne ani na dovolené. I proto jsou jeho faktury za volání často vysoké.„V Evropě mi díky cestování vyúčtování nabývá v průměru o tisíc korun za jednu cestu,“ říká.

Od poloviny června se ale Petrovi faktury výrazně sníží. Odpadnou mu totiž veškeré roamingové poplatky, a to i u internetu. „Pokud má zákazník například tarif s 1,5GB mobilních dat, může část vyčerpat v České republice, část v zahraničí nebo celý limit vyčerpat v zahraničí,“ potvrzuje mluvčí společnosti O2 Lucie Pecháčková.


Pro aktivaci roamingu uživatelé nemusí dělat nic, připojí se k němu automaticky po překročení českých hranic.

Záleží na tarifu. Podmínky, které má člověk sjednané v Česku, teď budou platit i v cizině. Jestliže zákazník vyčerpá svůj objem dat, nemusí se bát vysokých poplatků.

„Vždycky vám přichází upozornění, že jste vyčerpali osmdesát procent dat a ve chvíli, kdy jste vyčerpali sto procent dat, přestáváte stahovat nebo rozhodně vám přijde upozornění. A vy si ty data můžete dokoupit, jestli chcete,“ říká mluvčí společnosti T-Mobile Martina Kemrová.

Pokud se ale někdo chystá na dovolenou mimo Evropskou unii, například do Egypta nebo Turecka, musí dál počítat s příplatky.

„Mnozí operátoři právě populární cílové destinace zařazují v létě do výhodnějších balíčků, ale neznamená to, že by to bylo ve stejném balíčku jako ten zrušený evropský roaming. Například právě z Egypta nebo z Turecka budou volání, esemesky i data stále zpoplatněna,“ dodává šéfredaktor serveru Mobilenet.cz Martin Pultzner.

internet

Minuta hovoru pak může vyjít i na 40 korun. Pozor by si lidé měli dávat taky u předplacených karet. „Je potřeba si dávat pozor na to, jestli mám v rámci předplacené karty například nějaké volné minuty za dobití jenom do sítě svého domovského operátora, nebo do všech sítí. V případě, že je to pouze do sítě jednoho domovského operátora, tak takové minuty nemůžu neomezeně využívat v zahraničí,“ říká Martin Pultzner.

autoři: jch , zus
Spustit audio