Začal soud s mladíkem, který pobodal dva policisty. Jeden z nich poté zemřel

12. červen 2017

Případ napadení policistů v místní části obce Dříteň začal projednávat krajský soud. Osmnáctiletý Lukáš Hajný podle obžaloby loni v prosinci zaútočil na dva policisty nožem. Jeden z nich následkům zranění podlehl v nemocnici. Mladíkovi hrozí až dvacetiletý trest.

Tragédie se odehrála 18. prosince loňského roku v rodinném domku ve Velicích. Krátce před polednem zavolala matka Lukáše Hajného policejní hlídku s tím, že se mladík pokoušel napadnout svého nevlastního otce násadou od koštěte.

Hajný následně neuposlechl výzvy policistů a při potyčce je oba pobodal a vážně zranil. Jeden z nich o dva dny později na následky zranění zemřel v českobudějovické nemocnici, přesto se mu ještě bezprostředně po činu podařilo násilníka zpacifikovat a znehybnit ho.

Za vším nejspíš stojí mladíkova drogová závislost. Ve své výpovědi u soudu uvedl, že v době události byl pod vlivem pervitinu, marihuany a alkoholu. Často opakoval, že si na nic nepamatuje a nad svým činem vyjádřil lítost. Před incidentem prý tři dny v kuse nespal a chvíli před tím, než přijeli policisté, také kouřil marihuanu. Policisty podle svých slov pod vlivem omamných látek vůbec nerozpoznal a považoval je za teroristy.

Předsedkyně senátu českobudějovického krajského soudu Olga Smrčková uvedla, že Hajný svou výpověď několikrát změnil a vyjádřila také pochybnost nad jeho projevem lítosti. Během výslechu se ho ptala, proč se usmívá.

Hajného k soudu přivedli těžkooděnci vězeňské služby. Údajně proto, že by mohl rušit jednání nebo se pokusit o útěk.

U soudu v pondělí vypovídal i přeživší policista. Ten uvedl, že po příjezdu na místo mladíka vyzvali, aby položil násadu od koštěte. Nejprve to podle něj vypadalo klidně a obžalovaný nekladl výraznější odpor. Výzvu ale nakonec neuposlechl a následně jednoho z policistů násadou udeřil.

Policisté pak vytáhli obušky a mladíka se snažili zpacifikovat. Ten ale popadl nůž a pobodal nejdříve jednoho a pak i druhého policistu. Přeživší policista utrpěl vážné poranění břicha, od incidentu je v pracovní neschopnosti a u soudu uvedl, že svůj pracovní poměr u policie kvůli zdravotním problémům pravděpodobně ukončí.

Rozsudek měl podle původních informací padnout ještě tento týden, ale soudkyně Olga Smrčková to odmítla s tím, že se z jednání omluvila znalkyně. V úterý a ve středu budou pokračovat výslechy svědků.

autor: mvo
Spustit audio