Benzin zlevňuje. Při cestě na dovolenou se pro něj vyplatí zastavit v Rakousku

13. červen 2017
Zprávy z

Skoro polovina Čechů, kteří letos vyrážejí na dovolenou do zahraničí, pojede autem. A právě řidiči při tankování v následujících týdnech ušetří. Ceny pohonných hmot totiž jdou výrazně dolů.

Cena benzinu se na některých pumpách dostala i pod 28 korun za jeden litr. Nafta je dokonce ještě levnější, řidiči za ní zaplatí i necelých 26 korun.

V následujícím týdnu pohonné hmoty ještě zlevní. Důvodů je několik. V posledním měsíci totiž koruna oproti dolaru výrazně posiluje. V současnosti se americký dolar obchoduje zhruba za 23 korun a deset haléřů.

„Cena pohonných hmot v České republice se stanovuje podle mezinárodních cen ropy a pohonných hmot, které jsou stanovené v dolarech. Výměnný kurz mezi korunou a dolarem je teď pro motoristy příznivý, v důsledku toho budou pohonné hmoty zlevňovat asi o 10 až 15 haléřů,“ vysvětluje analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Navíc padají i ceny americké ropy, dostaly se hluboko pod 50 dolarů za barel. I to bude mít vliv na další zlevňování pohonných hmot na českých čerpacích stanicích. Podle odhadů analytiků by tak v následujícím týdnu mohl benzin zlevnit v průměru až o 30 haléřů za litr.

Pět kilometrů navíc

Platí, že Česká republika patří k nejlevnějším státům v Evropě. Přesto obdobné ceny jako u nás mají například i v Rakousku, dodává mluvčí Ústředního automotoklubu Petr Vomáčka. „Rakousko je opravdu jedna z nejlepších destinací, pokud jedeme tankovat směrem na jih. Natural 95 se tam pohybuje kolem 29 korun za litr a naftu koupíte kolem 26,70 za litr,“ říká.

Výhodnější ceníky jsou třeba v Polsku, kde litr benzinu vyjde zhruba o tři koruny levněji než na českých stanicích. Řidiči ušetří i nákupem pohonných hmot v Bulharsku. Právě v Polsku a Bulharsku totiž mají výrazně nižší spotřební daně.

Pokud bychom se měli podívat i na druhou stranu, tedy na země, kde se nevyplatí tankovat - jde například o Německo, kde jsou ceny benzinu až o čtyři koruny vyšší. A třeba v Itálii je benzin až o deset korun dražší než v České republice.

Při cestě do ciziny tankují někteří řidiči plnou nádrž na poslední čerpací stanici před hranicemi. Jenže ty jsou zpravidla taky nejdražší. Motoristé by se měli vyhnout i zahraničním benzinkám na hlavních tazích. Pohonné hmoty tu často bývají až o 20 centů za litr vyšší, v přepočtu jde asi o pět korun. Aby lidé ušetřili, je proto lepší sjet z dálnice a najít si pumpu vzdálenou třeba i pět kilometrů.

autor: zus
Spustit audio