Chcete šetřit vodou? Dobře poslouží úsporná sprchová hlavice

Celý týden Radiožurnál nabízí hru o vodu. Jde o experiment, ve kterém chceme vyzkoušet, kolik vody zvládne jedna česká rodina ušetřit díky jednoduchým zlepšovákům. Jedním z nich je polohovatelná sprchová hlavice, která navíc umí snížit průtok vody, aniž by to bylo při sprchování znát.

„Na sprchu jsem si musela zvyknout, protože je jiná než ta klasická, asi mám radši, když je sprcha do rozprašovače, ale zvykla jsem si docela rychle,“ říká Kamila Balcarová. Ve sprše tráví méně času, otázkou ale je, zda je to sprchou, nebo jenom začala o všem více přemýšlet.

Jejího syna Štěpána Balcara novinka zaujala, především tvar sprchy. A hlava rodiny, Václav Balcar, je také spokojený. „Voda z toho teče, jsem spokojený, a je pravda, že asi trochu šetří,“ říká s tím, že už měl připravenou i jinou sprchu na výměnu.

Experti z agentury Koniklec doporučili také jednu věc, která se týká sprchování a následné vody, která se dá zachytit a využít jako takzvanou šedou vodu na splachování záchodu. Tu ale Balcarovi nepoužívají.

„Vyhodnotila jsem, že to je hodně nepraktické, vzhledem k tomu, že bych musela kýble vytáhnout z vany, což je na mne těžké, musel by to tam donést manžel. A pak si myslím, že by to děti lily vedle,“ vysvětluje.

Jiná věc ale je, když se děti umyjí a vana je ještě použitelná, tak tam namočí špinavé prádlo, aby se přes noc odmočilo.

Spustit audio