Idea „tvrdého brexitu“ se hroutí. Pozicí premiérky Mayové otřásla volební katastrofa

15. červen 2017

Zatímco se britská premiérka Theresa Mayová snaží dát dohromady parlamentní většinu, její plány na „tvrdý brexit" zřejmě berou za své. Někteří z jejích ministrů jednají s opozičními labouristy, ve snaze vydat se cestou „měkké verze“ odchodu Spojeného království z Evropské unie, píše server stanice Deutsche Welle.

Podle britského Telegraphu, který server německé stanice cituje, jde o snahu přinutit premiérku k ústupkům v oblasti imigrace, celní unie a jednotného trhu. Ve hře je i návrh na vytvoření nadstranické komise pro brexit, která by se měla shodnout na společných prioritách a zajistit spořádané vystoupení z EU. Do tajných jednání jsou prý zapojeni i zákonodárci, kteří v loňském referendu hlasovali pro setrvání Británie v EU.

Měkký či tvrdý brexit

Současný ministr životního prostředí Michael Gove, který se loni v kampani za brexit aktivně angažoval, potvrdil, že o současných problémech kolem odchodu z EU, skutečně diskutoval. „Debatoval jsem s představiteli všech politických stran o nalezení správného řešení. Odmítám ale termíny „měkký“ a či „tvrdý“ brexit, protože nikdo dodnes neví, co to vlastně znamená, cituje ho článek serveru Deutsche Welle.

O tom, že nejde jen o okrajovou záležitost, svědčí i článek, který v deníku Guardian publikovala čelná labouristická politička Yvette Cooperová. „Už po loňském referendu jsem vyzývala vládu, aby spustila jednání napříč politickým spektrem s cílem zajistit co nejlepší dohodu s Evropskou unií. A nyní se tento návrh jeví důležitější, než kdy jindy. Sílu a stabilitu nemůže jednostranný postup zajistit. Jen tak se dobereme nejlepšího řešení,“ uvádí v listě Guardian Cooperová.

Opustí Británie celní unii?

S podobnou výzvou přichází i exministr zahraničí a bývalý vůdce konzervativců William Hague, který načrtl v listě Daily Telegraph představu personálního obsazení zmíněné komise. „Měli by v ní zasednout i vůdcové všech opozičních stran. Ano, dokonce i Jeremy Corbyn,“ navrhuje Hague v narážce na šéfa labouristů a faktického vítěze předčasných parlamentních voleb.

Ministr financí Philip Hammond zase hodlá premiérku Mayovou přesvědčit o tom, že Spojené království by mělo zůstat součástí evropské celní unie, píše deník Times. Mayová přitom ale doposud počítá i s variantou, že by Británie společný unijní trh a tudíž i celní unii opustila.

brexit

Katastrofální ztráta

Hammond nyní podle citovaného listu ale dospěl k názoru, že vláda po volbách, ve kterých konzervativci ztratili parlamentní většinu, musí svůj dřívější záměr prosazovat nezávislou obchodní politiku přehodnotit.


Premiérka Mayová je, jak uvádí Deutsche Welle, provalením zpráv o tajných jednáních a dalších nadstranických aktivitách znepokojena, nemůže je však zastavit. Její pozice je katastrofální volební ztrátou těžce otřesena. A mnoha jejím spolustraníkům nevoní ani vyjednávání, které Mayová vede s ostře protievropskou severoirskou Demokratickou unionistickou stranou.

Proces se stále prodlužuje

Trpělivost s chaotickým povolebním vývojem za Lamanšským průlivem dochází i Bruselu. Z nejvyšších unijních struktur se ozývají hlasy, že Londýn by měl své pozice velmi rychle vyjasnit a dodržovat již schválený postup, včetně termínů.

I vyjednavač EU o brexitu Michel Barnier varoval, že se proces neúnosně prodlužuje. Čas se podle něho krátí a nehraje zrovna do britských karet. Formální jednání mezi Barnierem a britským ministrem pro brexit Davidem Davisem mají být přitom zahájena příští týden, upozorňuje Deutsche Welle.

autor: smi
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.