Macron je v parlamentu králem, i když ne absolutistickým, hodnotí Velíšek francouzské volby

19. červen 2017

Centristické hnutí Emmanuela Macrona vyhrálo parlamentní volby ve Francii. Uskupení Republiko, vpřed (En Marche) získalo kolem 350 křesel, výrazně více než je absolutní většina. Druzí skončili republikáni a třetí socialisté. Volby provázela nejnižší účast od konce 50. let. K urnám přišlo jen 44 procent voličů.

Podle zpravodaje Českého rozhlasu ve Francii Jana Šmída zapříčinilo nízkou volební účast to, že o výsledcích bylo rozhodnuto a nebylo v sázce nic tak důležitého – jen výše vítězství. Zdeněk Velíšek ze zahraniční redakce České televize se ale domnívám, že vliv měla i únava z voleb – jednalo se totiž o osmé volby za osm měsíců.

„Macron má v parlamentu komfortní postavení. Myslím, že je dokonce spokojen s tím, že nešel přes těch 400 křesel, ale dosáhl jen 361 křesla, a to ještě dohromady se spojenci z centristické strany MoDem. Myslím, že Macron bude pokračovat dál svým osvědčeným směrem, nevyhraní se ani doprava, ani doleva,“ míní Velíšek.

Proto je podle jeho názoru chybné nazývat jeho hnutí „centristické“ – spíše by mělo být popisováno jako „všeobsahující“ nebo „lavírující“. Poražené strany se budou snažit prosadit na parlamentní půdě, třeba republikáni se 126 křesly budou určitě slyšet.

Macron chce Francii zreformovat hlavně ekonomicky: snížit nezaměstnanost, zvýšit konkurenceschopnost, snížit státní dluh. Podle Velíška ale není jisté, jak si bude počínat a jak zvládne odpor v ulicích.

„Musí se bát francouzské tendence k přenášení nepokoje a nespokojenosti do ulic. To bude nová vláda těžko zvládat, protože potlačovací mechanismy nemá v ruce. Navíc Macronův tým v Národní shromáždění je sestaven z poloviny z amatérů a ani Macron, ani nikdo jiný neví, jak se ti lidé budou chovat. Macron sám už jim nebude moct šeptat do ouška, co mají dělat, protože je prezident všech. Také jsme ho neslyšeli, že by se k volbám vyjádřil,“ uzavírá Zdeněk Velíšek.

autoři: bid , jpr
Spustit audio