Můžou se děti těšit do školy? Rodiče ze Lhoty si založili vlastní a už vědí, že je to možné

19. červen 2017

Za necelých čtrnáct dnů dětem končí školní rok. Z mezinárodních průzkumů vyplývá, že školu nemají rády a vůbec se do ní netěší. V malé vesničce Lhota u Opavy si rodiče řekli, že to změní. A založili vlastní školu.

„Můžeme si vybrat, na čem budeme pracovat. Každý učitel má jiný systém. Baví mě to tu mnohem víc než v minulé škole,” pochvaluje si desetiletá Johana.

Nejen z toho, co říká, je zřejmé, že se škola od klasické v mnohém liší. „Pro učitele běžného typu je velmi těžké vidět děti volně se pohybovat po třídě a volně pracovat. Učení u nás mnohdy nevypadá jako učení,” vysvětluje Lenka.

A ví, o čem mluví. Sama pracuje ve státní škole, dceru ale přihlásila sem. Mimo jiné tu i pomáhá, vede například dobrovolnou jógu.

Bez rodičů by to nešlo

Školu zatím navštěvuje zhruba padesát dětí, celkově jich plánují přijmout maximálně sto. Do tříd spolu chodí děti různého věku, aby ty starší mohly pomáhat mladším.


Touha rodičů po škole byla tak velká, že byli ochotni obětovat prázdniny a strávit červenec na brigádách tady. Vytvořili jsme pěknou komunitu.ŘEDITELKA ŠKOLY

Ředitelku tu dělá Veronika Kotulková. Učí angličtinu a patří mezi zakladatele školy. „Touha rodičů po škole byla tak velká, že byli ochotni obětovat prázdniny a strávit červenec na brigádách tady. Vytvořili jsme pěknou komunitu,” pochvaluje si.

Právě rodiče jsou hybnou silou všeho ve škole. Bez jejich nadšení by v současné podobě fungovala jen stěží. „Mnozí dárci byli fascinováni tím, že tolik lidí sem chodí pomáhat zadarmo,” poukazuje například Kateřina Rybářová, další ze zakladatelů.

Paradoxně nejtěžší tak bylo sehnat vhodnou budovu. Zakladatelé ji nakonec objevili ve Lhotě pár kilometrů za Opavou. Stála šest milionů korun, část zakladatelé zaplatili a zbytek postupně splácejí. Dostávají příspěvek od státu a školné činí 2 500 korun měsíčně.

autoři: lsm , als
Spustit audio