Koně Převalského letí do Mongolska. V rezervaci si budou zvykat na život ve volné přírodě

Čtyři klisny koně Převalského z pražské zoologické zahrady v pondělí odlétly do Mongolska. Tam se můžou těšit na život ve volné přírodě. Na transport a hlavně na život v asijské divočině se koně připravovali v aklimatizační stanici v Dolním Dobřejově na Benešovsku. Jde už o sedmou skupinu, která odcestuje do východní Asie. A Radiožurnál je u toho.

Už ráno chovatelé koně uzavřeli do oddělovacích dvorků, do kterých je nalákali na snídani. Právě tam vznikla skupinka čtyř klisen, které se oddělily od ostatních koní, a pokud půjde všechno podle plánu, vydají se na cestu do Mongolska.

„Z Dolního Dobřejova vyrazíme asi o půl desáté a po necelých dvou hodinách dorazíme na pražské vojenské letiště ve Kbelích,“ vysvětluje redaktor Dan Mrázek.


Cílem jejich daleké cesty je rezervace Gobi B se rozkládá nadevíti tisících kilometrů čtverečních mongolské stepi a pouště. Právě odtud se koně Převalského dostali na začátku 20. století do Evropy a právě zde byl koncem 60. let 20. století spatřen poslední divoký kůň.

Na letišti se koně naloží do armádního letounu Casa a v odpoledních hodinách odletí do Mongolska. Letadlo bude mít dvě mezipřistání – v Kazani a Novosibirsku, a nakonec dorazí během zítřka do Mongolska na nezpevněnou plochu tamního letiště.

Po zhruba dvacetihodinovém letu budou koně vypuštění v oblasti Gobi do ohrady, kde zůstanou zhruba rok, aby si zvykli na nové podmínky. Právě do přírodní rezervace Gobi B směřovaly i poslední čtyři transporty koní z pražské zoo.

autor: jch
Spustit audio