Medvědí česnek vás nakopne. Používejte ho do polévek, smoothie i salátů

Obliba medvědího česneku v poslední době strmě stoupá. Pokud si netroufáte hledat ho ve volné přírodě a riskovat záměnu s konvalinkou, vysázejte si rostlinu na polostinná až stinná místa na zahrádce nebo vyrazte do supermarketu, kde ho už běžně nabízí.

Medvědí česnek patří mezi silné životabudiče a vedle známé kopřivy, ředkviček, pampelišek a sedmikrásek je pozitivním nábojem pro unavený imunitní systém.

Obsahuje totiž spoustu vitaminu C. Ve 100 gramech medvědího česneku bylo nalezeno až 150 miligramů vitaminu C, pro srovnání jablko má jen asi 4 miligramy. Vitamin C se podílí na tvorbě bílých krvinek a kolagenu, zajišťuje pružnost kostí, cév, zubů i lepší vstřebatelnost železa.

Rostlina silně voní po česneku. Po natrhání či nakrájení listů se z ní uvolňuje velmi účinná látka allicin. Lístky medvědího česneku je tedy potřeba mixovat, pečlivě trhat či krájet do zelených smoothie a salátů nebo jimi kořenit polévky, rizota, karbanátky, omelety.

Čtěte také

Allicin je známým bojovníkem proti chřipce, nachlazení, respiračním problémům, angínám, průjmům, stafylokokům i streptokokům, virům způsobujícím opary a dalším. V Číně například při jakékoli bakteriální či virové nákaze doporučují užívat česnek každé dvě hodiny. Allicin je sloučenina nestálá a jeho dodávku je nutno periodicky opakovat.

Medvědí česnek roste na mnoha místech Evropy, včetně Čech, a to především na severovýchodě a také Moravě, kde je hodně lužních lesů. Je to trvalkovitá rostlina, která může dorůstat výšky až půl metru.

Podle všeho také podporuje trávení, urychluje hojení ran a vředů, ničí střevní parazity, podporuje chuť k jídlu a tvorbu krve. Pomůže proti ateroskleróze, vysokému krevnímu tlaku i astmatu. Oceníme ho při léčbě mykóz a plísní, poruchách srdečního rytmu, chronických kožních problémech. Navíc zabraňuje rakovinnému bujení a pomáhá při revmatických bolestech.

Špenát z medvědího česneku

Suroviny:
500 gramů medvědího česneku
1 cibule
1 vejce
1 lžíce oleje
20 gramů slunečnicového semínka
himalájská sůl

Medvědí česnek umyjeme, nakrájíme nadrobno, stejně tak cibulku. Vše dáme do pánve, přidáme semínka, sůl, zalijeme vodou a dusíme 20 minut.

Poté do směsi přidáme vajíčko a ještě chvíli prohřejeme. Nakonec přidáme kvalitní olej na dochucení a pro dodání nezbytného tuku na využití živin. Již nevaříme, podáváme.

Polévka z medvědího česneku

polévka, medvědí česnek

Suroviny:
olivový olej nebo ghí
1 brambora
1 cibule
medvědí česnek
kokosové mléko
vývar
sůl, pepř

Na oleji zpěníme cibulku, přidáme pokrájenou bramboru a asi 2 minuty restujeme s cibulkou. Přidáme vývar a bramboru ve vývaru asi 10 minut vaříme.

Přidáme kokosové mléko, pokrájený medvědí česnek, sůl, pepř a chvíli vaříme, aby česnek zůstal ještě pěkně zelený. Rozmixujeme, případně dochutíme (například lžičkou jablečného octa, pokud by polévka měla příliš nasládlou chuť). Přecedíme, abychom získali jemný krém.

Banánové smoothie s medvědím česnekem

Suroviny:
2 zralé banány
100 gramů medvědího česneku
10 gramů melasy

Banány, medvědí česnek i melasu vložíme do mixéru. Mixujeme do jemného nápoje.

Vajíčkový salát s medvědím česnekem

Suroviny:
4 až 6 uvařených vejec
svazek medvědího česneku
sůl, pepř
2 jarní cibulky
olivový olej
lžička hořčice
případně avokádo, vařená brambora a kyselá okurka
trocha jogurtu nebo kokosového mléka na zjemnění směsi

Uvařená vejce oloupeme a pokrájíme. Stejně tak pokrájíme svazek opraného medvědího česneku, smícháme s vejci, přidáme sůl, jarní pokrájené cibulky, čerstvě mletý pepř, lžičku až dvě hořčice.

Směs můžeme spojit hustým jogurtem nebo kokosovým mlékem a trochou jablečného octa, také můžeme přidat avokádo, vařenou bramboru a kyselou okurku podle chuti.

Rukolový salát s medvědím česnekem

Medvědí česnek - kvítky

Suroviny:
velká hrst rukoly
hrst medvědího česneku
5 sušených rajčat
100 gramů syrovátkového sýra
1 šalotka
citronová šťáva
2 lžíce oleje z vlašských ořechů
sůl, pepř

Rukolu důkladně omyjeme spolu s medvědím česnekem, do mísy spolu s nimi přidáme pokrájená sušená rajčata (pokud budou příliš vyschlá, pak je potřeba je předem namočit), pokrájíme šalotku nebo menší červenou cibuli, syrovátkový sýr. Přidáme citronovou šťávu, olej, sůl, pepř, důkladně promícháme.

Noky z medvědího česneku s rajčatovým salátem

Suroviny:
300 gramů směsi bezlepkové mouky (např. pohanka, amarant, quinoa, kaštan apod.)
100 gramů pokrájeného medvědího česneku
1 vejce
sůl, pepř
¼ litru vody

Všechny ingredience smícháme. Ve větším hrnci přivedeme osolenou vodu k varu. Pomocí struhadla na halušky nebo špecle těsto do vařící vody nastrouháme a hlídáme, aby se voda nepřestala vařit. Jakmile nočky vyplavou na povrch, sebereme.

K nočkům připravíme jednoduchý rajčatový salát: pokrájená rajčata, medvědí česnek, jablečný ocet, sůl, pepř, kapary, olivový olej. Všechny ingredience promícháme, kapary pečlivě propláchneme.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.