Jedna radost je pro děti, které se nechtějí nechat ochočit

20. červen 2017

České děti ani učitele škola nebaví. Jak to zlepšit? Učitel Jindřich Monček se rozhodl, že si založí vlastní školu, v níž vše bude bavit jeho i děti. S manželkou, také učitelkou, ji otevřel v Poděbradech. Nazval ji stylově: Jedna radost.

„Děti se učí od dospělých stejně jako dospělí od dětí. Tahle myšlenka se na běžné základní škole těžko razí. Tady se dá do určité míry pohybovat volněji a svobodněji,” říká nyní už ředitel Jindřich.

Na jeho škole nepoznáte, jestli je přestávka, nebo výuka. Učí se tu v blocích, děti si vybírají podle zájmu a ne každý učitel je vzděláním pedagog. Stejně jako třeba angličtinářka Petra.

„Učila jsem i na klasické základní škole. Hlavní rozdíl? Děti tu nejsou tolik ustrašené, atmosféra je úplně jiná. Když děti jen sedí a dělají to, co mají, nikdy se neotevřou. Tady děti rozvíjíme v tom, v čem se rozvíjet chtějí,” popisuje.

I proto tu není výjimkou, když se třeba žákyně první třídy jednoho dne rozhodne, že už umí dost, a i se svými věcmi se přesune do druhé třídy.


Na klasické základní škole jsou děti ochočené k poslušnosti - k nim můžete přijít s čímkoliv a budou vás ochotně poslouchat. Ale tady je koncentrace dětí, které se nechtějí nechat ochočit.ZŘIZOVATELKA ŠKOLY

Zájem rodičů je vysoký

Druhá zřizovatelka školy Lenka Mončeková má za sebou sedmnáctiletou pedagogickou kariéru. Léta se zabývá alternativními pedagogickými směry, ale teprve tady pro ně našla prostor.

„Společně jsme udělali spoustu práce, ale museli jsme předtím pochopit program dětí. Na klasické základní škole jsou děti ochočené k poslušnosti - k nim můžete přijít s čímkoliv a budou vás ochotně poslouchat. Ale tady je koncentrace dětí, které se nechtějí nechat ochočit,” popisuje.

Jedna radost je záměrně malá škola, celkově nemá víc než sto žáků. Zájem rodičů přihlásit sem své děti převyšuje kapacitu školy.

autor: lsm
Spustit audio