Psycholog: Partnerské trable vznikají nejčastěji kvůli penězům. Kdy už jde o duševní poruchu?

19. červen 2017

Šetřit? Rozhazovat? Každý jsme jiný a taky každý volíme jinou cestu. Partnerské vztahy velmi často pohoří na nevyjasněném přístupu k rodinném rozpočtu. Co s tím?

„Neexistuje jeden mustr, jak správně žít. Pořád ale platí vše s mírou,“ tvrdí psychoterapeut Jan Kulhánek. Správná cesta prý končí tam, kde vás anebo vaše okolí začne ovlivňovat negativně. „Pokud budete spořit tak, že si raději nekoupíte ani jídlo, jste na cestě k nějaké duševní poruše nebo projevům patologie.“

Projev poruchy vztahu

„Než nějaká psychická porucha partnera jde o jeho povahový rys. Taky může jít o poruchu vašeho vztahu, která se projevuje odlišným pohledem na zacházení s penězi.“ Třeba muž vyrůstal v rodině, kde se víc šetřilo, a žena je zvyklá na něco jiného.

Nejčastější partnerské třecí plochy vznikají právě kvůli financím. „Problém bych hledal v komunikaci. Když něco přirozeně nefunguje, musíte přistoupit k dohodě. Někdy se stačí pořádně podívat na příjmy a výdaje rodiny a pak si říct, co můžete utratit a na co už nemůžete sahat.“

Jak zachránit manželství

Někdy nezbývá než mít oddělené účty, společně se platí výdaje na domácnost. „Každý má pak své peníze, které si utrácí, jak chce. Leckterým rodinám to zachránilo manželství,“ dodává Kulhánek.

Ve všech postkomunistických zemích je typické potravinové a benzínové šetření. Podle psychologa to určitě souvisí s historickou zkušeností. Hlavně u starší generace. „Asi to bude souviset s tím, že když si člověk někde ubírá, tak si zas jednou za čas chce někde dopřát.“ Co ale dnešní shopping?

Shopping? Jen krůček k depresím

„Trávení nedělí s dětmi v nákupním centru mi nepřipadá jako nejlepší způsob trávení času. Když si ale kvůli shoppování nebudete brát finanční úvěry, proč ne. Pozor ale na to, že vás to časem přestane bavit a pak je život najednou prázdný. Tady už je jen krůček k depresím.“

Učit děti hospodařit byste měli pomocí kapesného. „Začít s tím můžete už na prvním stupni, když už si může samo něco koupit ve školním bufetu. S věkem by se kapesné mělo taky zvyšovat.“ Váš potomek se tak naučí znát hodnotu peněz.

autoři: lup , Jiří Holoubek
Spustit audio