Tomáš Halík: Má se církev vyjadřovat k politice? Modlit se mi připadá slabé

20. červen 2017

Církev by se sice neměla vyjadřovat ke každodenní politice, ale politiku nejde nechat jen v rukou politiků, myslí si teolog.

V době vládní krize vyzvali biskupové k modlitbě k vyřešení celé situace. Tomáši Halíkovi se to moc nezamlouvalo: „Mně to připadá slabé. Když už jednou církev zvedne hlas, musí říct něco jiného než: Modlíme se. Protože to má v popisu práce. To není nic nového. Tím se u vrchnosti nenarazí, ale ani se tím moc neřekne.“

Církev se musí vyjadřovat k politice

Církev má podle něj právo vyjadřovat se k věcem veřejného života . A za určitých okolností dokonce i povinnost. „Je k tomu ale třeba velké pastorační moudrosti a teologické obezřetnosti. Aby vystihla ten okamžik, kdy má mluvit a kdy má mlčet.“ Určitě by se prý neměla vyjadřovat ke každodenní politice.

„Politika je ale víc než jen stranické spory. A proto ji není možné nechat jen v rukou politiků. Politická rozhodnutí mají dopad na klima společnosti. A to je ta oblast, kde církve mají poskytnout určitou službu jasného rozlišovacího slova. Pokud to neumějí, mají spíš mlčet.“ Její hlas ale má být jasný.

Vaše slovo budiž ano, ano a ne, ne

„Má tam být to biblické: Vaše slovo budiž ano, ano a ne, ne.“ Co tedy mělo zaznít během vládní krize ze strany církve? „Hlavně ze strany hlavy státu došlo k některým věcem, které poškozovaly morální atmosféru,“ myslí si Halík.

„Jak ta určitá neúcta k ústavním principům nebo odjezd v době vládní krize na setkání s čínskými představiteli a s Putinem. Anebo i to chování k premiérovi Sobotkovi. Tohle si zasluhovalo pojmenovat: Toto je arogantní chování, které odporuje povinnostem a mravním závazkům státníka.“

autoři: Tomáš Halík , zis , rota
Spustit audio