Medvědice předpovídá v moskevské zoo fotbalové výsledky. Z plné misky jídla

20. červen 2017

Chobotnice Paul nebo třeba dvojhlavá želva Magdalena. K této dvojici zvířecích věštců, kteří předpovídali sportovní zápasy, se přidává další, tentokrát ruská mědvědice. Žije v moskevské zoologické zahradě a věští z misek s jídlem.

Pamatujete si ještě na chobotnici, která před sedmi lety předpovídala výsledky zápasů fotbalového mistrovství světa? V Rusku se dost možná rodí podobný talent. Jmenuje se Nika, je to lední medvěd a hadá výsledky fotbalových zápasů konfederačního poháru FIFA, který se právě teď hraje v Rusku. A správně tipla včerejší výhru Německa nad Austrálií.

Medvědici jsou dva roky a žije v moskevské zoologické zahradě. Výsledky fotbalových zápasů předpovídá pomocí misek s jídlem. Pečovatelé před ní postaví vždy dvě porce s vlajkami jednotlivých zemí a vyhrává ten tým, z jehož misky se medvědice nají jako první.

Logo

Pečovatelé říkají, že Nika má šestý smysl. „Umí předpovědět, jestli dostane něco dobrého k jídlu nebo co se ten den stane. Jestli někdo přijde uklidit do výběhu nebo zda dostane novou hračku,“ popisuje ruský chovatel Alexander Igorov.

Medvědice Nika už hádala výsledky zápasu mezi Portugalskem a Mexikem, který nakonec skončil nerozhodně. Nika nejdřív zamířila k misce Portugalska, ale pak se nakonec najedla z té mexické. I když se tentokrát ve své předpovědi nestrefila, server Eurosport její váhání označil za dobrý start.

Vypadá to, že si pořadetelé letošního konfederačního poháru pro své předpovědi vybrali to správné zvíře. Medvědice si totiž s míčem ráda hraje, plave s ním v bazénu a používá ho i jako polštář na spaní.


Ještě před rokem byl osud medvědice nejistý. Našli ji na Čukotce. Byla zraněná a bez matky. Zalezla pod jeden z domů místních obyvatel, kteří ji dávali ryby, až do té doby než ji zachránili vojáci. Pak přijeli veterináři, uspali ji a převezli do moskevské zoologické zahrady.

Medvědice Nika se v Rusku pomalu stává hitem. Má svůj účet na sociálních sítích a její videa na Youtube zhlédly tisíce lidí. Je také oficálním maskotem fotbalového mistrovství světa, které Rusko bude hostit příští rok. Chovatelé také doufají, že pomůže rozšířit řady ledních medvědů v moskevské zoologické zahradě.

autor: bal
Spustit audio