Na letní tábor by se mělo dítě vypravit bez tabletu a mobilu

20. červen 2017

Možná, že vaše dítě nebo vnouče pojede letos na svůj první tábor. Kromě samotných rodičů nebo prarodičů, může být nervózní i dítě. Obzvlášť pokud není zvyklé být příliš často samo. Jak dítě na letní dobrodružství připravit, přišla říct Michaela Poljaková, koordinátorka letních táborů ze společnosti Scio.

Je velmi individuální, kdy dítě už samo pobyt na táboře zvládne. Jsou děti, kterým to nedělá problém už v první třídě. Ale jsou taky děti, které se na to ještě necítí ani v pubertě. Rodič tak musí vycítit, kdy je jeho dítě už dostatečně na takový pobyt vyzrálé.

Dítě na letní tábor připravujte už od zimy

V zimě se většinou tábory začínají plnit a taky je to období, kdy tábor vybíráme. Už v tomto období byste se měli s dítětem začít o letním táboru bavit. Důležité je, aby dítě vědělo, kam pojede, kdy, jak dlouho tam bude, co všechno tam může zažít a taky vysvětlit, že je normální, když se mu bude stýskat.

Rodiče snáší pobyt na táboře hůř, než jejich děti

Rodiče by měli užít čas, který budou mít jen sami pro sebe. Je dobré si už předem vymyslet nějaký program a pobyt svých dětí na táboře si užít po svém. Návštěva rodičů na táboře může děti rozhodit, většinou se jim opět začne stýskat. Často pak děti chtějí jet domů, i když se jim na táboře líbí. Proto se nebojte s dítětem domluvit, že se uvidíte, až po táboře.

Tablety a telefony dětem nedávejte

Většinou sice nikde není zakázané, že by si děti tyto věci s sebou nemohly vzít. Paradoxně děti se někdy bez mobilu a tabletu na táboře obejdou bez potíží, ale naléhají na ně spíše jejich rodiče. Většinou pak vedoucí zvolí kompromis, kdy děti mobil na táboře sice mají, ale po dobu her a různých aktivit ho nechají ve stanu nebo na bezpečném místě.

Spustit audio