Cvičte klasickou jógu, módní výstřelky působí i zdravotní problémy, říká odbornice

21. červen 2017

Dnes jen Mezinárodní den jógy. Systematické cvičení, které přináší harmonii těla, mysli i duše, vzniklo před pěti tisíci lety ve starověké Indii. Ocenilo je i UNESCO, které ho zapsalo se seznam nehmotného kulturního dědictví lidstva. Jóga je populární po celém světě a mnoho lidí se jí věnuje i u nás. Kvůli velké oblibě je ale termín jóga často zneužíván ke komerčním účelům.

„V České republice se naposledy objevila pivní jóga. Jsou různé směry, takže musíme mluvit o tradiční józe, která integruje jakési mravně-etické základy lidského bytí,“ vysvětluje profesorka Milada Krejčí z Vysoké školy tělovýchovy a sportu Palestra.

Apeluje na to, aby lidé kurz jógy volili obezřetně a vybírali klasickou jógu a ne aktuální módní výstřelky. „Mám i zpětnou vazbu, že pak lidi naopak bolí záda, nebo mají problémy kloubního rázu, a to by po józe určitě nemělo být. Z jógy byste měli odcházet příjemně uvolnění, překypující energií a měli byste se cítit po pohybové stránce lépe.“


Jóga má podle mnoha studií pozitivní vliv na lidské zdraví. Díky pravidelnému cvičení ustupují chronické bolesti zad anebo hlavy, známý je taky pozitivní vliv na vysoký krevní tlak, regulaci glukózy nebo příznaky menopauzy u žen.

„Jóga je vhodná pro každý věk, už jako prevence, ale může velmi dobře působit jako podpůrná terapie při různých onemocněních,“ dodává Milada Krejčí.

Slovo „jóga“ pochází ze sanskrtského kořene slova „judž“ a právě sanskrt je dalším tématem letošního dne jógy. Podle doktora Zdeňka Štipla z Ústavu jižní a centrální Asie FF UK jde o jazyk, který je jakousi latinou Indie.

„Živost sanskrtu nadále trvá. Jazyk je stále používaný jako hlavní modloslužebný jazyk ve všech indických chrámech, kterých jsou miliony. Málokdo ten jazyk umí, ale lidé se ho učí. Pro bráhmany, vysoce postavené kněží, kteří zajišťují ritus, je to hlavní nástroj.“

Své výsadní postavení v Indii si sanskrt drží už dva a půl tisíce let, a přestože jde o značně komplikovaný jazyk, zájem o něj roste. Mezinárodní den jógy si u nás připomíná nezisková organizace Jóga v denním životě.

autor: anr
Spustit audio