Jefim Fištejn: Proč Putin potřebuje oslabit USA a vyřadit zemi ze hry

21. červen 2017

Minulý týden američtí senátoři přijali nové rozšířené sankce proti ruským společnostem a občanům jako odpověď na Putinovu zahraniční politiku včetně kyberútoků, agrese na východě Ukrajiny, zasahování do občanské války v Sýrii a utlačování oponentů uvnitř samotného Ruska.

Co víc, ve schválené rezoluci senátoři zbavují prezidenta práva zrušit existující sankce bez souhlasu Kongresu. Byl to nečekaný krok, neboť většina senátorů souhlasí s tím, že prezident Trump nikdy nezamýšlel režim protikremelských sankcí jakkoli oslabovat.

Jejich odhodlání neovlivnily ani apely ministra zahraničí Tillersona, ani názor německé kancléřky Merkelové, která další nekoordinované sankce pokládá za škodlivé. Převládá názor, že jediným srozumitelným motivem byla snaha amerických zákonodárců vymezit se proti prezidentovi.

Vzhledem k tomu, že pro nové sankce zvedlo ruku 97 z 99 amerických senátorů, politologové v tom vidí ojedinělý příklad všeobecné podpory protiruského postoje.

William Pomeranz, zástupce ředitele Institutu ruských studií Centra Woodrow Wilsona ve Washingtonu, tvrdí, že odpor vůči Moskvě je jediným tématem, kde zástupci obou politických stran mohou najít společný jazyk, a proto samotné podezření, že volební štáb prezidenta Trumpa jakkoli spolupracoval s ruskými strukturami, nachází v americké společnosti takový ohlas.

Donald Trump

Vnitřní rozpory, konflikty a sváry

Známý americký expert na Rusko David Sutter, kdysi moskevský dopisovatel listu The Financial Times, je opačného názoru. V článku zveřejněném deníkem The Wall Street Journal David Sutter píše, že kritici, kteří podezřívají Trumpa ze spiknutí s Putinem, vůbec nechápou pravé pohnutky moskevské moci.

Jí je jedno, kdo je americkým prezidentem – Clintonová nebo Trump – hlavním cílem je vytváření ovzduší chaosu a ochrnutí mechanizmu státní správy ve Spojených státech. Všechno, čeho Putin chtěl dosáhnout, je navození stavu, kdy američtí politici budou zcela soustředěni na vnitřní konflikty a nebudou mít čas ani chuť zabývat se situací ve světě.

Ze svého hlediska se Putin chová velmi logicky. Snaží se využívat naše vnitřní rozpory, konflikty a sváry, aby pro sebe neutralizoval vnější hrozby, píše Sutter. Přesně taková byla odjakživa zahraničněpolitická taktika Kremlu. V jejím prosazování je Putin značně úspěšný, ale není to novinka, která nemá obdoby.

Vladimir Putin promlouvá k národu

Tak se Sovětský svaz choval v 80. letech, kdy se snažil překazit rozmísťování raket v západní Evropě nebo když přímo podněcoval a podporoval evropské teroristické skupiny v Německu či v Itálii.

Právě proto zásobuje Moskva americký tisk falešnými zprávami a kompromitujícími materiály, aby v Americe prohloubila chaos, na delší dobu ji vyřadila ze hry a snížila její schopnost relevantně reagovat na Putinovu expanzi – píše v deníku The Wall Street Journal americký novinář David Sutter.

Spustit audio