Jan Fingerland: Hra o trůny, saúdská verze

21. červen 2017

Princ Mohammed odchází, ať žije princ Mohammed, mohli bychom parafrázovat změnu v horním patře saúdské královské rodiny. Zdánlivě nenápadný posun může mít zásadní význam pro celý region a vlastně celý svět.

Král Salmán vydal celou sérii dekretů a rozhodnutí. Nejpozoruhodnější je to, podle kterého se nástupcem trůnu stává jeho syn Mohammed bin Salmán, čímž odsunul dosavadního nástupníka prince Mohammeda bin Náifa. A dále, po Mohammedu bin Salmánovi nastoupí jeho potomek, nikoli syn některého z bratrů.

Reforma reformy

Saúdské Arábii zatím vládla teprve druhá generace vládců – po smrti zakladatele státu a dynastie Saúda nastupovali na trůn výhradně jeho synové. Saúd měl mnoho žen a ještě více synů, i když ani ti nejmladší z nich už nejsou zrovna nejmladší. Bylo jasné, že tento systém se blíží ke svému přirozenému konci.

Zároveň se už dávno ukázalo, že ekonomika založená na ropě a předmoderní společenské uspořádání nestačí držet krok s vývojem a tyto nedokonalosti nasměrovaly stát k nějaké nepříjemné kolizi. Saúdi se snažili reformovat hospodářství i společnost už nejméně od 80. let, ale tempo změn evidentně nestačilo dohánět realitu.

Nástupcem trůnu se stává syn krále Mohammed bin Salmán

Před půl třetím rokem se podařilo udělat důležitý krok, po současném králi Salmánovi měl nastoupit jeho synovec, tedy vůbec první zástupce třetí generace, a po něm zas králův syn. Tedy ten, který svého bratrance právě předstihl. Tím se otázka nástupnictví ještě zjednodušuje.

Reakce na nejnovější vývoj jsou různé, i když vesměs překvapené. Nikdo totiž takovou informaci nečekal a není jasné, co tak rychlý a dramatický posun podnítilo. Sama saúdská rodina si dala záležet na dojmu poklidné a dohodnuté změny. V saúdské televizi vysílali proces předání, na němž dosavadní nástupník s úsměvem skládá slib poslušnosti svému mnohem mladšímu bratranci a ten zas na znamení pokory před ním pokleká a líbá mu ruku. Změnu schválila také úzká rodinná rada 51 hlasem ze čtyřiapadesáti a také saúdská rada muslimských učenců.

Podle optimistů se Saúdům podařilo nejhladším možným způsobem vyřešit ožehavý problém a zabránit budoucím střetům ohledně budoucnosti monarchie – například: který z řady klanů, které se dělí podle toho, ze které Saúdovy manželky odvozují svůj původ, dodá budoucího krále. Podle skeptiků se odehrál jakýsi palácový převrat, o jehož průběhu a případně i dopadu na další stabilitu zatím můžeme jen spekulovat.

Co dál?

Logo

Jisté je, že hvězda Mohammeda bin Náifa, který se málem stal králem, asi zhasla. Osmapadesátiletý princ má za sebou studium v Americe a Británii a respekt doma i u spojenců za tvrdá, ale účinná protiteroristická opatření, která v minulosti zavedl. Vystřídá ho jeho jmenovec Mohammed bin Salmán, kterému je teprve dvaatřicet a nikdy nestudoval v zahraničí, i když v minulých letech hodně cestoval.

Ví se o něm, že dlouhodobě ovlivňoval politiku svého otce, krále Salmána, který údajně trpí mírnou formou stařecké demence. Nejen na ústavní změnu, ale i na samotného Salmána jsou dvojí reakce. Příznivci ho chválí za pracovitost, schopnost domýšlet detaily a vizionářství. Právě on stojí za plánem dlouhodobé proměny Saúdské Arábie, která zahrnuje společenské reformy, odvykání od ropné závislosti, odbourávání dotací a zavádění novinky, totiž daní.

Odpůrci poukazují na jeho nevypočitatelnost nebo prý i gamblerský přístup. V době, kdy zaváděl úsporná opatření, uviděl jachtu jistého ruského miliardáře a ten samý den si ji koupil za více než půl miliardy dolarů.

Byl to také on, kdo bez jakýchkoli vojenských zkušeností prosadil saúdskou válku proti šíitským povstalcům v Jemenu, stejně jako sázku na snižování ceny ropy v zájmu prosazení saúdské dominance na trhu. Dramatická změna se navíc odehrála v době, kdy vrcholí regionální válka v Sýrii, spor s Katerem a Íránem a situace Saúdské Arábie je nejistá.

Zájem na stabilitě jedné z posledních absolutních monarchií na světě má ale paradoxně celý svět. Tak ať žije princ Mohammed bin Salmán.

Spustit audio