Počítačoví piráti už nechtějí slávu, ale peníze, říkají čeští tvůrci Avastu

23. červen 2017

Dřív se viry šířily prostřednictvím disket, dnes, v době internetu, to mají jejich tvůrci mnohem jednodušší. Stačí otevřít špatný mail a máte kompletně zavirovaný počítač. Ovšem stejně jako se v posledních desetiletích vyvinuly viry, posunula se i antivirová ochrana. A svůj podíl na tom mají i Češi. A zvlášť hodně o tématu vědí zakladatelé firmy Avast Pavel Baudiš a Eduard Kučera.

Bylo to před 29 lety, když vznikla společnost Avast, která v současnosti nabízí z globálního hlediska nejrozšířenějšíí antivirový program, který nedokázala prolomit ani CIA. „Paradoxně jsme začali skutečně vydělávat, až když jsme Avast nabídli zadarmo," vzpomínají zakladatelé firmy Eduard Kučera a Pavel Baudiš.

Byznys založený na „rozdávání věcí zadarmo” podle nich není žádná novinka. „To máte jako na Divokém západě. Když genetleman vstoupil do saloonu, ke každému drinku mohl dostat oběd zadarmo. Ale samozřejmě - oběd snědl jeden a drinků vypil třeba deset,” usmívají se.

Nejlepší ochranou je prevence

Po roce 2000 se situace v oblasti počítačových virů v mnohém změnila Zatímco do té doby je vytvářeli mladíci, kteří chtěli patnáct minut slávy, nadšení představou, že se jejich produkt bude šířit, od roku 2000 jde hlavně o peníze.

„Škodlivé programy dnes vytvářejí profesionálové. Svůj produkt se snaží co nejvíc skrývat, dokud nedojde k samotnému napadení,” vysvětlují tvůrci Avastu.


Škodlivé programy dnes vytvářejí profesionálové, který jde o peníze. Svůj produkt se snaží co nejvíc skrývat, dokud nedojde k samotnému napadení.

Moderním strašákem je především takzvaný „ransomware”. Ten vám, ve zkratce, znemožní přístup k datům, která máte uložená na počítači dokud nezaplatíte výkupné.

„Ve většině těchto programů naštěstí existují chyby. S jejich pomocí se dostaneme ke klíčům, pomocí nichž to bylo zašifrováno, a data získáme zpět. V poslední době jsme v tomto byli velmi úspěšní,” shrnují Eduard Kučera a Pavel Baudiš.

Jak dodávají, nejlepší ochranou je vždy prevence. Důležité proto je pravidelně aktualizovat svůj operační systém a používat některý z antivirových programů.

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.