Sovětský pes závodil s americkou opicí. Vyhrál, ale Lajka uhořela zaživa

22. červen 2017

Před šestašedesáti lety tehdejší Sovětský svaz vypustil do vesmíru psy Dezika a Cigana. Následovalo je ještě dalších padesát zvířat. Dvacet z nich cestu nepřežilo.

Dezik a Cigan začali být trénováni v době, kdy byly odstartovány takzvané vesmírné závody Sovětského svazu a Spojených států. S nadsázkou řečeno "sovětský pes měl předstihnout americkou opici". Psi se skutečně ukázali jako lepší volba. NASA měla totiž problém s tím, že opice měly z letu strach a musely být do kosmu vysílány v anestezii. Psi lidem víc věřili a nejevili tedy takový odpor.

Když se Dezikovi a Ciganovi podařilo ve zdraví vrátit na Zemi, způsobilo to velké nadšení. Při dalším testu ale bohužel oba zahynuli. Neúspěch prvních psích kosmonautů držel Sovětský svaz v tajnosti, stejně jako později případ slavné Lajky, která při svém dalším letu uhořela zaživa.


Zajímavý je také osud psa jmenem Smělyj, který první let přežil a v předvečer druhého utekl.

Do vesmíru se v rámci sovětského vesmírného programu dostalo na 50 psů. Díky nedávno nalezeným deníkům Olega Gazenka, který byl za program vysílání zvířat do vesmíru zodpovědný, se veřejnost mohla dozvědět mnoho podrobností. Víme tak například to, že zvířata nesměla být vyšší než 43 centimetrů a vážit více než 6 kilogramů. Šlo vždy o křížence, protože byli údajně lépe ovladatelní a odolnější. V Gazenkových záznamech se objevují i jednotlivá jména psích průkopníků kosmonautiky. Byli to třeba Černuška, Kusačka nebo Modnica.

Dnes se zvířecím letcům do kosmu tak poetická jména nedávají. „Jsou to anonymní zvířata, většinou se pouze dozvíme to, kolik jich na určitou misi letí a kolik se jich bude vracet,“ říká odborník na kosmonautiku, Dušan Majer. Většinou prý totiž s experimentem souvisí i plánované usmrcení zvířat. Nejde už však o psy. Nejtradičnějším obratlovcem pro tyto úkoly se stal potkan. Ve vesmíru už ale byly třeba také mušky octomilky nebo želvy.

787px-Chimpanzee_Ham_in_Biopack_Couch_for_MR-2_flight_MSFC-6100114.jpg

Rusko má na výzkum živočichů ve vesmíru speciální projekt, s názvem Bion. V rámci tohoto projektu vyletělo před dvěma lety do kosmu 8 pískomilů, 45 myší, 15 gekonů, nějaké ryby a 20 hadů. Kvůli technologickým nepříjemnostem se ale bohužel muselo přistávat o dost později a polovina zvířat tak zahynula.

Chystaného opakování mise Bion proběhne i za české účasti. Naši vědci dodají speciální dozimetry pro měření úrovně radiace.

autor: Dalibor Zíta
Spustit audio