Živnostníky mohou kontrolovat úřady, nemusíme se vzájemně udávat, říká Karel Havlíček

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) vyvolal bouři nevole výroky o živnostnících – podle něj je jich u nás příliš mnoho a někteří by měli raději pracovat v zaměstnaneckém poměru. Později ještě dodal, že by občané měli úřadům hlásit podezření na takzvaný švarcsystém. S jeho vystoupením nesouhlasí Karel Havlíček z Asociace malých a středních podniků – diskuzi se v žádném případě nebrání, měla by ale být podložená správnou analýzou, daty a čísly.

„Principielně nám vadí to, jakým způsobem se navrhuje, že by se případné změny řešily,“ vysvětluje s tím, že nesouhlasí například s tvrzením, že živnostníci nejsou využití, měly by se jim zvýšit odvody a přesměrovat je do zaměstnaneckého poměru, stejně tak jako že stát údajně není schopen zkontrolovat živnostníky.

„Pan předseda Štěch cíleně vybízí k tomu, aby se toto řešilo na bázi sousedských vztahů, pokud budu mít podezření, že můj soused nepracuje, jak by měl, ať už načerno nebo že nevykonává přesně podle pravidel hry, tak by měl být nahlášen. To je pro nás nepřijatelná rétorika,“ upozorňuje.

Připomíná také, že jako asociace se nikdy nebránili kontrolám švarcsystému – pokud většina zaměstnanců v továrně pracuje na švarcsystém, tak je to špatně, na druhou stranu kvůli tomu se nemusí zvyšovat odvody pro všechny živnostníky.


Pan Štěch cíleně vykopává příkopy mezi živnostníkem, zaměstnavatelem a zaměstnancem. To je přesně to, co si nemůže takto vysoce postavený politik dovolit. KAREL HAVLÍČEK

„Na to, aby se kontroloval švarcsystém, slouží současné nástroje, od toho je tady úřad práce, od toho jsou tady desítky různých kontrol,“ připomíná.

A pookud by se vytvořila společnost, kde se lidé budou vzájemně udávat, sousedé by začali upozorňovat na to, co se jim líbí a nelíbí, tak by se přehltily úřady. „Za další bychom vytvořili veřejný tribunál, kdyby rozhodovalo něco úplně jiného a řešily by se běžné sousedské spory,“ uzavírá.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: prh , Jan Moláček
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.