Začíná hudební festival Janáčkovy Hukvaldy. Program nabízí i muzikál Těšínského divadla

23. červen 2017
Dobré odpoledne

Dnes začíná 24. ročník hudebního festivalu Janáčkovy Hukvaldy. K poctě světově proslulého skladatele bude na Hukvaldech trvat po tři víkendy. Koncerty budou na hradě, v amfiteátru v oboře nebo v kostele – kousek od domu, kde se Leoš Janáček před 163 lety narodil.

Zahajovací koncert bude netradiční. Žesťový soubor Janáčkovy opery Brno zahraje úpravy známých motivů z Lišky Bystroušky, Glagolské mše nebo Sinfonietty. Hudba bude kombinovaná s textovou koláží. S ostravskými konzervatoristy ji připravil režisér Václav Klemens.

„Je to textová scénická montáž, která obsahuje Janáčkovy fejetony, Janáčkovy dopisy. My si vlastně na toho Janáčka trošku hrajeme. Interpretujeme ho ve vztahu k Hukvaldům a k ženám,“ popisuje Klemens.

A ženy budou hvězdami letošních Janáčkových Hukvald. „Charakteristické pro letošní ročník je hostování čtyř vynikajících umělkyň – houslistky Hany Kotkové, varhanice Bernardetty Šuňavské, violoncellistky Michaely Fukačové a hornistky Kateřiny Javůrkové. To se málokdy povede, aby účinkovaly čtyři vynikající české umělkyně, které s výjimkou Kateřiny Javůrkové všechny žijí v zahraničí,“ říká ředitel festivalu Jaromír Javůrek.

Hana Kotová bude mít recitál už tuto sobotu v kostele. V neděli provede na hradě soubor Ensemble Damian barokní operu Antonia Vivaldiho. Další víkend bude následovat třeba Hudební nocturno v oboře s Kateřinou Javůrkovou. Zazní skladby Mozartovy, Haydnovy, Dvořákovy.

Na festivalu se letos představí také Těšínské divadlo. Na začátku prázdnin předvede v hukvaldské oboře muzikál Kubo. Herci v krojích budou a hrát a zpívat v těšínském a lašském dialektu. Právě lašské nářečí bylo velkou inspirací Leoše Janáčka a i proto je představení na programu.

Janáček jako na dlani

„Dalším charakteristickým rysem letošních Hukvald jsou rodinná odpoledne, kdy přibližujeme Leoše Janáčka v konfrontaci v tom nejlepším slova smyslu s jinými autory. Budeme o něm povídat, budou se tančit části Lašských tanců, zazní i výběr z jeho úprav lidových písní. Čili Janáček jako na dlani,“ popisuje Javůrek.

Organizátoři festivalu se i tímto způsobem snaží přilákat více lidí. „Janáčkovy Hukvaldy byl festival, který měl raketový start, prvních deset ročníků šel nahoru. Pak začal padat nezadržitelně dolů. A mnozí si dokonce mysleli, že festival už neexistuje. Projevilo se to úbytkem sponzorů i diváků,“ dodává Javůrek.

Hukvaldy

Jednou z příčin malého zájmu publika je podle Javůrka nepochopení Janáčkovy hudby. „Janáček je pro mnohé disharmonik, člověk, který píše hudbu nelibou. Opak je pravdou. Je to zvláštní, že pořád stojí hlavní pozornost českého posluchače,“ zamýšlí se šéf festivalu.

Poslední koncert bude na Hukvaldech 8. července. Michaela Fukačová zahraje se zlínskou Filharmonií Bohuslava Martinů Dvořákův koncert pro violoncello nebo Janáčkovu Baladu blanickou.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio