Ozvěny dne 7. června 2005

7. červen 2005
Ozvěny dne

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled zpráv

Jedna ze šesti armádních stíhaček Gripen nemůže létat kvůli nefungujícímu displeji.

V Česku vzrůstá počet lékáren. Spotřeba léků stoupá.

Premiér Paroubek v Bratislavě připustil prodloužení dvouleté lhůty pro ratifikace evropské ústavy.

Česko a Bahamy navázaly diplomatické styky. Vydání Viktora Koženého by se tak mohlo usnadnit.

Dobrý večer. Relací vás bude ze studia provázet Eva Odstrčilová.

Problémy s Gripeny

Nové stíhačky Gripen se stále potýkají s technickými problémy. Jednomu ze šesti letadel, která česká armáda převzala v polovině dubna od Švédska, vysadil před dvěma týdny při letu displej. Dnes o tom informoval velitel vojenského letectva Ladislav Minařík s tím, že stroj je dočasně vyřazen z provozu. Další informace má redaktor Pavel Otto.

Pavel Otto: Generál Minařík zdůrazňuje, že jde jen o drobnou závadu, která nemohla ohrozit život pilota. Kdyby se něco takového stalo v reálné bojové situaci, stíhačka by podle něj dál plnila úkoly. V opačném případě je ale třeba dodržovat přísné předpisy.

Ladislav Minařík: Došlo určitým způsobem za letu, kdy se za ní displeje, samozřejmě došlo k obnovení normálního stavu, ale v časovým termínu který byl delší, než má být. Takže tento letoun je zatím na zemi a řešíme spolu se švédskou stranou, co se vlastně stalo.

Pavel Otto: Gripeny měly potíže už před 6 týdny při přeletu ze Švédska na čáslavskou základnu. Náčelník generálního štábu Pavel Štefka říká.

Pavel Štefka: Švédští technici tady toto řeší, takže já si myslím, že během několika dnů to bude také odstraněno, takže budeme mít předpokládám stoprocentní připravenost letounů, což je naprosto něco mimořádného.

Pavel Otto: Podle Štefky je v praxi obvyklá jen padesátiprocentní připravenost. Česko je první zemí, která se rozhodla pro novou exportní verzi Gripenů. Švédská armáda používá starší typy. Někteří opoziční politici se proto obávají, zda se naše armáda nestala jakýmsi pokusným králíkem. Letos mají vojáci dostat ještě 8 Gripenů. Za desetiletý pronájem celkem 14 strojů zaplatí stát téměř 20 miliard korun.

Bude nižší DPH ve stavebnictví trvalá?

Česká republika má stále naději, že daň z přidané hodnoty na bytovou výstavbu zůstane i po roce 2007 ve snížené pětiprocentní sazbě. Lucemburské předsednictví podle ministra financí Bohuslava Sobotky v zásadě vyhovělo návrhu Česka, aby se dočasné výjimky na nižší sazbu DPH u stavebních prací, spojených s bydlením a na dodávky tepla, staly trvalými. Definitivní rozhodnutí má padnout na některém z příštích zasedání. Podle šéfa Svazu podnikatelů ve stavebnictví by snížená sazba DPH přinesla dvě výhody. Jednak by lidé snáze stavěli a malé a střední stavební firmy by získaly víc práce. S ministrem Bohuslavem Sobotkou budeme o tématu podrobně mluvit v pořadu Stalo se dnes krátce po 21. hodině.

Dočkáme se vydání Viktora Koženého?

České justici svitla naděje na vydání Viktora Koženého. Česká republika a Bahamy totiž navázaly diplomatické styky, a to může proces vydání zjednodušit. Bývalý šéf Harvardských fondů je v Česku několik let stíhán jako uprchlý pro údajné rozsáhlé podvody a právě smlouva o diplomatických vztazích může vydávání stíhaných osob usnadnit. Jak ale dodává redaktor Radiožurnálu Vít Pohanka, vše je komplikovanější.

Vít Pohanka: Samotná smlouva o diplomatických vztazích, kterou v newyorském sídle OSN podepsali vedoucí stálých misí České republiky a Bahamského společenství vydání Viktora Koženého neumožňuje. K tomu je potřeba ještě odděleně dojednat smlouvu o vydávání osob a to podle mluvčího ministerstva spravedlnosti Petra Dimuna není snadné.

Petr Dimun: Naráží to především na rozdílné právní systémy a rozdílné zvyklosti, takže se dá předpokládat, že pokud takový krok bude učiněn, že tento proces bude velmi pomalý a bude trvat měsíce, možná spíš i roky.

Vít Pohanka: Viktor Kožený je spolu s bývalým předsedou představenstva Harvardského průmyslového holdingu Borisem Vostrým v Česku stíhán pro nelegální převody majetku v hodnotě 11 miliard korun. Jenže i pokud dojde k podepsání všech smluv, neznamená to ještě automaticky vydání Koženého. Newyorský státní zástupce Robert Morgentau se už rok a půl snaží Koženého dostat do Spojených států, kde je pro změnu obviněn z údajné zpronevěry 182 milionů amerických dolarů, tedy asi čtyř a půl miliardy korun a Washington s Bahamami dohodu o vydávání osob uzavřenou má. Někdejší král české privatizace z počátku devadesátých let, nazvaný jedním americkým časopisem přiléhavě Pirát z Prahy, tak podle všeho může zatím ve svém luxusním útočišti na Bahamských ostrovech klidně spát dál.

Ceny léků i počet lékáren u nás roste

Ceny léků i počet lékáren v Česku stále rostou. Výdaje na léky se loni vyšplhaly na 56 miliard korun. Průměrný Čech ročně spotřebuje zhruba 32 balení léků, podobně je tomu i v západní Evropě. Další informace zjišťovala redaktorka Radiožurnálu Hana Jurášková.

Hana Jurášková: Některé grafy svědčí o mírném nárůstu spotřeby léků v České republice. Podle ředitele Národního ústavu pro kontrolu léčiv Milana Šmída se tato čísla ale v podstatě nemění. Jiná situace je ale v cenách léků, ty totiž rostou.

Milan Šmíd: Průběžně v posledních 15 letech pozorujeme nárůst cen rok od roku a celkových výdajů na léky.

Hana Jurášková: Kromě cen léků roste v Česku také počet lékáren. V loňském roce jich bylo na našem území něco přes 2 tisíce. K použití je u nás také povoleno zhruba 20 tisíc léků. Registraci má ale okolo tří tisíc různých názvů léků.

Milan Šmíd: V těch našich statistikách my pracujeme s takzvaným registračními čísly, těch je 6 tisíc v České republice. Ten počet samozřejmě kolísá mezi jednotlivými roky.

Hana Jurášková: Podle údajů ústavu se také loni zvýšil počet hlášených nežádoucích účinků u léků. Ne každý případ ale znamenal, že za zdravotní problémy může skutečně vedlejší účinek léku.

Zajímavé dokumenty z americké ambasády

35 let ležely v sejfu americké ambasády v Praze dokumenty o politických procesech v Československu. Zatím nikdo netuší kdo a proč je americkému zastupitelskému úřadu poskytl. Jak dodává reportér Marek Janáč, dokumenty dnes velvyslanec Spojených států William Cabanis předal Národnímu archívu v Praze.

Marek Janáč: Na stole v Národním archívu je lepenková krabice a v ní asi 200 zažloutlých papírových složek. Na každé je červenou tužkou napsáno skartace 1971. To asi rozhodlo o tom, proč je někdo zanesl na Zastupitelství Spojených států. Kdo to byl, neví ani velvyslanec William Cabanis.

William Cabanis: Nemáme tušení, bylo to někdy během roku 1970, ale víc o tom nevíme. Žádný záznam o tom, kdo to přinesl a dal do archívu.

Marek Janáč: Proč někdo chtěl ukrýt takové velké množství materiálu zatím není jasné. Víme jen, že všechny procesy jsou z přelomu 40. a 50. let a odehrávají se zřejmě jen na střední Moravě.

Ukázka: Okresní prokuratura v Přerově žaluje Pavlínu Matušovou, že dne 2.4.1949 v Brodku u Přerova před strážmistrem Národní bezpečnosti Františkem Čtveráčkem, který ji vyšetřoval, prohlásila. Dneska trestají za každé . . . , člověk se dá dobrovolně k zemědělství a za to člověka zavírají.

Marek Janáč: První průzkum písemností má trvat asi měsíc, říká ředitelka Národního archívu Eva Drašerová.

Eva Drašerová: Takže můžeme samozřejmě i rodinám říci, co se s jejich vlastně příslušníky dělo a samozřejmě je to důležitá záležitost i pro naše historiky.

Marek Janáč: Odborná pracovnice archívu Alena Šimánková touží také po zjištění totožnosti člověka, který v 70. letech listiny na americkou ambasádu odnesl.

Alena Šimánková: To bychom rádi.

Přehled dalších zpráv

Senátoři znovu navrhují udělit státní vyznamenání členům odbojové skupiny Bratří Mašínů, kteří se počátkem padesátých let vzepřeli se zbraní v ruce komunistickému režimu. Navrhovaní jsou na Medaili za hrdinství. Senát má o nominaci rozhodovat na nadcházející červnové schůzi.

V podzemí Dolu Darkov na Karvinsku ráno zemřeli dva horníci. Padající hornina muže zavalila asi 800 metrů pod povrchem. V té době likvidovali před závalem pracoviště a odstraňovali výztuže. Příčiny neštěstí zatím nejsou jasné.

Na 52 kilometru dálnice D 1 se stala další vážná nehoda. Havaroval tam kamion a jeho část se zřítila z mostu. Řidič nehodu nepřežil. Na stejném místě minulý čtvrtek zkolabovala po havárii kamionu dopravu. Osudný úsek komplikuje uzavírka části dálnice, která se opravuje.

Jednání premiérů Česka a Slovenska

Jak dál postupovat v ratifikaci euroústavy, o tom v Bratislavě jednali premiéři Česka a Slovenska. Jiří Paroubek vedle schůzky s Mikulášem Dzurindou mluvil i se šéfem nejsilnější opoziční strany Směr Robertem Ficem. Podrobnosti z Bratislavy připojuje zpravodajka Radiožurnálu Renata Havranová.

Renata Havranová: Premiéři se shodli v tom, že vzájemné vztahy jsou tradičně dobré. Rozdílný byl jejich pohled na potřebu reforem. Oba jsou také přesvědčeni, že schvalování euroústavy je nutné dokončit. Premiér Paroubek je za prodloužení procesu ratifikace, Dzurinda považuje za potřebné časový limit dodržet.

Jiří Paroubek: To, co jsem naznačil, že může dojít k modifikacím, tak v politice se nepohybují jenom sochy. Jestliže jedna z nejvýznamnějších zemí Evropské unie Velká Británie reaguje na vývoj ve Francii a v Holandsku určitým způsobem, no tak nemůžeme být bez reflexe.

Mikuláš Dzurinda: Moje stanovisko se opíralo především o potřebu dodržovat pravidla hry.

624 milionů pro Afriku

Spojené státy věnují na pomoc Africe dalších 624 milionu dolarů. Půjde o součást společné americko britské iniciativy. Před návštěvou britského premiéra Tonyho Blaira v Bílém domě to oznámil mluvčí prezidenta Bushe Scott McClelan. Pomoc bude vydána na potraviny pro 14 milionů lidí ohrožených hladomorem v Etiopii a v Ritrei, stejně jako na humanitární potřeby v Somálsku a Džibudsku. Blair je ve Washingtonu na jednodenní návštěvě, ve které se s Bushem sejde na jednání a na večeři.

Nový prezident v Maďarsku

Novým maďarským prezidentem se stal bývalý předseda maďarského Ústavního soudu Lászlo Sólyom. Kandidáta opozice a profesora práva zvolil Maďarský parlament až ve třetím kole. Více z Budapešti spolupracovník Radiožurnálu Gregor Martin Papuček.

Gregor Martin Papuček: Ani třetí kole se neobešlo bez komplikací, protože někteří poslanci opět hlasovali veřejně a porušili tím zásadu tajného hlasování, ale politické grémium Parlamentu z toho nevyvodilo žádné důsledky a tak třetí kolo, ve kterém už stačila jen nadpoloviční většina hlasů, bylo platné a úspěšné. Kandidátka vládních socialistů, předsedkyně Parlamentu Katalina Sziliová získala 182, Lászlo Sólyom, kterého nominovala opozice, dostal 185 hlasů. Sólyomovi je 63 let, v osmdesátých letech byl právním zástupcem opozičních hnutí. Kromě jiného zakladatelem takzvaného Dunajského pruhu, který organizoval masové demonstrace proti vodnímu dílu Gabčíkovo Nagymarosz. Po změně politického systému se stal prvním předsedou Ústavního soudu, získal respekt a uznání. Již složil prezidentský slib, do úřadu nastoupí 5. srpna.

Ekologická havárie na Přerovsku

Kyselina dusičná unikla v noci na dnešek z prasklé cisterny v areálu soukromé firmy v Želatovicích na Přerovsku. Sedmdesátiprocentní roztok kyseliny vytekl na parkoviště, dostal se do kanalizace a do potoka Moštěnka. Podrobnosti zjišťovala redaktorka Alena Vykydalová.

Alena Vykydalová: Podle mluvčí krajských hasičů Vladimíry Hačikové likvidovali záchranáři následky havárie až do rána.

Vladimíra Hačiková: Provedli utěsnění praskliny v plášti cisterny se současným ředěním uniklé kyseliny neutralizaci kyseliny zásadovými materiály, dále vyhradili nebezpečný prostor a informovali příslušné orgány.

Alena Vykydalová: Kvůli vysoké koncentraci kyselosti sledují situaci místní rybáři, kteří se obávají o další osud ryb. Předseda Českého rybářského svazu v Přerově Lubomír Hužvík potvrdil, že několik uhynulých ryb už našli.

Lubomír Hužvík: Zatím závěry z toho žádné nemůžeme říct, protože opravdu nevíme, jak se to vyvine. Je tam asi 20 kilometrů toku do Kroměříže, kde vtéká do Slané Bečky Moštěnka a těchto 20 kilometrů je ohrožených.

Alena Vykydalová: Podle starosty Želatovic Jana Zavadila se naštěstí hasičům podařilo včas zabránit tomu, aby se látka dostala do studní. 19 lidí, kteří skončili kvůli havárii cisterny v nemocnici, nemá vážné zdravotní problémy. Podle Cyrila Chrástenského z přerovské nemocnice zůstanou lidé, kteří přišli do kontaktu s nebezpečnou látkou v nemocnici několik dnů na pozorování.

Cyril Chrástenský: Klinicky vypadali dobře a hlídají se proto, aby tam nebyly nějaké nežádoucí účinky v průběhu jednoho až dvou dnů po nadýchání tou toxickou látkou.

Varování pražského magistrátu před podvodníky

Praha je opět rájem překupníků s penězi. Pražský magistrát varuje na speciálních letácích turisty především před podvodníky z Rumunska a Bulharska. Strážníci zase přitvrdili ve svých kontrolách. Podrobnosti zjišťoval redaktor Ladislav Hruška.

Ladislav Hruška: Veksláci operují především v centru Prahy, kde oslovují turisty z Japonska a Izraele. Za výhodný kurz nabízí výměnu dvoutisícových bankovek. Do ruky ale turistům dají už neplatné bulharské levy, které se naší dvoutisícovce jen podobají. Podle náměstka pražského primátora Rudolfa Blažka si nepoctivci dávají dobrý pozor, aby se nedopustili trestného činu.

Rudolf Blažek: Kdo směňuje peníze nelegálním způsobem a nezpůsobí škodu vyšší než 5 tisíc korun, pouze páchá přestupek.

Ladislav Hruška: Strážníci ale používají proti vekslákům nový bič. Tím je podle policejního rady Ludvíka Klemy intenzivní spolupráce s cizineckou policií.

Ludvík Klema: Ve třech případech už se zrealizoval ten zrychlený proces předání a s právním vyhoštěním.

Ladislav Hruška: S letáky varující před směnou na ulici se setkávají turisté na každém svém kroku.

Tanec Praha

17. ročník Mezinárodního festivalu soudobého tance a pohybového divadla Tanec Praha dnes pokračuje společným projektem této přehlídky a Pražského jara. Jedná se o světovou premiéru nové choreografie předního maďarského představitele moderního tance, který vystupuje pod pseudonymem Putó. Kreaci s názvem Vibrace uvádí s živým hudebním doprovodem v kleznerovém stylu v Divadle na Vinohradech. A jak Vibrace vnímá sám umělec.

Putó: Je to pro mne pohyb, energie, ale také zvuk hudby a neustále se to proměňuje. To znamená, že i naše nálada se mění a když tančíme, jsme velmi spojeni s pohybem a vibrace může být natolik silná, že nás dovede až do katarze v tanci.

Přehled hlavních zpráv

Jedna ze šesti nových českých stíhaček JAS 39 Gripen nemůže léta. Přestal jí totiž fungovat displej. Letouny, za které stát zaplatí 20 miliard korun armáda převzala od Švédska před šesti týdny.

Vyšetřovací komise báňských záchranářů stále nezná příčinu důlního neštěstí na Dole Darkov. Ráno tam v hloubce 700 metrů zemřeli dva horníci ze Slovenska, kteří odstraňovali výztuže.

Prodloužení dvouleté lhůty pro ratifikace evropské ústavy připustili premiér Jiří Paroubek a jeho slovenský protějšek Mikuláš Dzurinda. Podle obou šéfů vlád, kteří se sešli v Bratislavě, by měl ratifikační proces v zemích unie pokračovat.

Maďarsko bude mít nového prezidenta. Kandidáta opozice, bývalého předsedu Ústavního soudu Lászlo Sólyoma zvolil Maďarský parlament až ve třetím kole.

Slyšeli jste Ozvěny dne, které připravila zpravodajská směna Radiožurnálu vedená Igorem Maňourem.

autor: evo
Spustit audio

Více z pořadu