Potterova magie ovlivnila americké prezidentské volby i vědecké bádání. Kámen mudrců vyšel před 20 lety

28. červen 2017

Idol celé jedné generace, kouzelnický učeň Harry Potter, se poprvé na pultech knihkupců objevil před dvaceti lety. Na magický svět z pera spisovatelky Joanne Rowlingové se zaměřili i vědci. Čtenáři Harry Pottera prý méně často volili amerického prezidenta Donalda Trumpa. A vědci se příběhem inspirovali třeba při pojmenování zvířat.

Třeba nového druhu kraba jménem harryplax severus. Ten žije v Tichém oceánu v okolí ostrova Guam a jeho jméno odkazuje na Harryho učitele Severuse Snapea. A další „potterovský“ druh má jméno eriovixia gryffindori. Je to druh malého pavouka, který vypadá jako šedivý zahnutý kouzelnický klobouk. Vědci ho objevili v Indii.

Čtenáři Harryho Pottera nevolí Trumpa

Z výzkumu volebního chování vyšlo najevo, že čtenáři knih o kouzelnickém učni méně často volí prezidenta Donalda Trumpa. Knižní sága podle výzkumníků učí děti toleranci a respektu vůči jiným názorům nebo lidem odlišného vyznání a orientace. Naopak Trump svou negativní kampaní čtenářům připomínal spíš záporné postavy ze světa Harryho Pottera. Další studie třeba tvrdí, že tyto knihy v dětech posilují empatii se znevýhodněnými skupinami.

Podle týmu psychologů z univerzity v italské Modeně za to může dobrý příklad, který hlavní postava v těchto ohledech dává. Jako příklad použili třeba problém čarodějnické krve. Podle hlavní záporné postavy Voldemorta by čarodějové měli mít jen čistou krev. Ale řada kladných postav v knize čistý původ nemá, a přitom se umí dobře poprat s nástrahami osudu. A vědci ve studii tvrdí, že pasáže zaměřené na tento problém třeba v dětech odbourávají předsudky.

Logo

Kouzelník a svět vědy

Portál YouTube je plný videí, ve kterých se malí výzkumníci snaží namíchat čarovné lektvary. Prostřednictvím Harryho Pottera se do světa pokusů snaží mladou generaci přilákat i velké mediální společnosti. Třeba kanadská televize CTV.

Carol Hodgsonová z Univerzity v Albertě se na videu snaží vytvořit takzvanou Hagridovu pastu. Jde o upravený experiment s peroxidem vodíku, droždím a přípravkem na nádobí. Po smíchání dojde k působivé chemické reakci, kdy vznikne obrovské množství tuhé pěnovité hmoty, která se rozteče všude okolo. Je to oblíbený experiment třeba v hodinách chemie.

autor: ono
Spustit audio