Cyklistika, bezpečnost na silnici, problémy a rady

7. červen 2005
Vaše téma

Vaše téma jsme dneska věnovali cyklistům i těm, kteří s nimi přicházejí do styku, ať už v běžném provozu nebo na cyklostezkách a cyklotrasách. U telefonu Jaroslav Martínek z Centra dopravního výzkumu, dobrý den. Jaký vy máte třeba názor na přilby?

Jaroslav Martínek: Dobrý den. Na přilby? No rozhodně podporuju. Mé děti je mají, vedeme tedy v Olomouci kampaň Na kolo jen s přilbou, takže to je bez komentáře.

Lidé mají s cyklisty zkušenosti různé, například hodně vypovídá dotaz posluchačky Radiožurnálu, která se ptá, když cyklisté kličkují na chodníku mezi lidmi, kolikrát i velkou rychlostí, proč nedávají výstražná znamení, proč třeba nezvoní?

Jaroslav Martínek: Já bych možná řekl, že to je spíš o vůbec kultuře dnešní společnosti. Neházel bych jenom na cyklisty. Řidiči, chodci, cyklisté, všichni jsou nervózní, takže tady bych to tak jako nerozlišoval, jenom cyklista, všechno házet na ně. Je to vzájemné slušnosti. To se těžko tady toto učí, no, tyto věci.

Hodně zajímavý dotaz přišel také, jestli může pěší turista vstoupit na cyklostezku?

Jaroslav Martínek: Podle toho, jaká ta cyklostezka je. Pokud je to označena značkou C9, stezka pro chodce a cyklisty, tak může, pokud je to jenom stezka pro cyklisty, tak by neměl.

Vy jste z Centra dopravního výzkumu, které jsou nejčastější prohřešky českých cyklistů coby řidičů nemotorových vozidel?

Jaroslav Martínek: Tak teď jste mě zaskočil. Ale já si tak letmo jenom vzpomínám na Slavnosti sněženek, asi alkohol a cyklisté.

Může se vlastně vůbec Česko někdy přiblížit takovým cyklistickým velmocím, jako je třeba Nizozemsko?

No, řekl bych, že Nizozemsko je hodně vysoký ideál, ale je potřeba mít ideály, kterým je potřeba se přibližovat. Je jenom otázka, nakolik se nám to podaří.

Zajímají se podle vašeho názoru kraje, města a obce dostatečně o tenhle druh sportu a dopravy?

Jaroslav Martínek: Čím dál tím víc se to zlepšuje. Takže je potřeba dál s tím pracovat, aby to bylo ještě lepší.

Když bychom to měli nějakým způsobem ukončit, vlastně vy už jste to tak trochu zmínil v té první odpovědi, co je nejdůležitější při vzájemném soužití chodců, řidičů a cyklistů? Je to ohleduplnost?

Jaroslav Martínek: Jednak ohleduplnost a docela bych možná nejvíc zdůraznil posilovat bezpečnost cyklistů, aby měli samostatné stezky a nemuseli naopak oni být mezi, vlastně na rušných vozovkách. To je můj hlavní takový cíl, ideál.

Uvidíme, jestli dojde svého naplnění. To byl Jaroslav Martínek z Centra dopravního výzkumu. Díky za odpovědi. Na shledanou.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: ehů
Spustit audio

Více z pořadu