Na dovolenou autem: Chorvatsko

27. červen 2017

Jedním z dlouhodobě nejvyhledávanějších míst, kam Češi v létě jezdí na dovolenou, je Chorvatsko. Loni jich tam odjelo bezmála tři čtvrtě milionu a podobné to bude i v letošním roce. V našem týdenním seriálu vám nabízíme několik rad a tipů jak se na cestě vyhnout problémům.

Nejvyužívanější cestou, kterou Češi míří do Chorvatska, zůstává trasa přes Rakousko a Slovinsko. V posledních letech ale stále víc českých řidičů volí sice o něco delší, ale zato rychlejší variantu přes Maďarsko. To potvrzuje i mluvčí Ústředního automotoklubu Petr Vomáčka.

„Přes Maďarsko je cesta lepší, protože u nás máme otevřenou dálnici až do Bratislavy, dálnice je pak i z Bratislavy na hranici s Maďarskem. V Maďarsku dostavěli novou dálnici, která je zpoplatněná od letošního roku. Je to dálnice od Györu přes Csornou a na Szobathely. V současné době je to rychlejší.“

V Chorvatsku se od začátku července na dálnicích zdraží mýtné. Oproti loňsku asi o 10%. A leckoho může překvapit i výše pokut za některé přestupky. Třeba za neodebrání účtenky v obchodě hrozí pokuta až 2000 chorvatských kun, což je zhruba 7000 korun. Sankce až 5000 kun vám hrozí za nevyplnění záznamu o nehodě a zjevně unavenému řidiči může chorvatská policie dokonce zakázat řízení. A to až na 8 dní, jak vysvětluje dopravní expert Igor Sirota.

Čtěte také

„Češi společně s Poláky jsou považováni za řidiče, kteří pojedou opravdu s hlavou až na volantu, jen aby nemuseli zastavovat. Bohužel těch nehod bylo poměrně hodně a to byl ten důvod, proč může policie uznat za vhodné a za správné odvést řidiče z dálnice.“

Navíc pokuty jsou v zemích Evropské unie od loňského roku vymáhány i přeshraničně. Mohou vám tedy přijít poštou, a jak upozorňuje Igor Sirota, určitě není dobré nad nimi mávnout rukou.

„Můžeme se do té země znovu vydat a celníci mohou mít ty informace o nás uložené v počítači. Můžeme se tam vydat i letecky a stejně budeme konfrontováni tím, že jsme nezaplatili. Vyhýbání se placení pokut přeshraničně dnes už moc nefunguje a je to skutečný risk.

Kromě už zmiňovaného mýtného na dálnicích, oproti loňsku mírně zdražily také pohonné hmoty a vzhledem k letošnímu zvýšení DPH v pohostinství na 25% už stouply i ceny v restauracích a kavárnách. Podle Petra Vomáčky z ÚAMK proto už nelze brát Chorvatsko za levnou dovolenou.

„Když jsem se koukal na ceny, dá se říct, že Chorvatsko už je stejné jako Itálie. Rozdíl mezi Chorvatskem a Itálií je pouze v ceně ubytování. Vyberu si, jestli chci Dubrovník nebo Benátky a zaplatím úplně stejně.“

Logo

Ušetřit ale můžete na chorvatských dálnicích díky tzv. ENC krabičce, která slouží k elektronickému placení mýta. Slevy ve výši zhruba 22% zůstávají stejné jako v minulém roce. Další výhodou pak je, že mýtnicí pouze projedete a nemusíte čekat v koloně na zaplacení mýta. Krabičky se prodávají na pumpách a některých mýtnicích. Dobít si ji pak můžete online platební kartou na stránkách Chorvatské dálniční společnosti.

autor: Jan Pastor
Spustit audio