Několik vět 2017 burcuje kvůli krizi demokracie. Nechápu, jsem optimista, říká poslanec

28. červen 2017

Konec komunistického režimu poznamenalo mimo jiné probouzení občanské společnosti, která tehdy vydala manifest Několik vět. Podepsalo ho na čtyřicet tisíc lidí. Několik vět 2017 teď vydává politická platforma Spravedlnost a inovace (SPIN) a své podpisy opět připojují i známé osobnosti. Je doba zralá pro angažované projevy občanské společnosti? A je demokracie v Česku v krizi?

„Já nic takového necítím a jsem tím tématem překvapen,“ zahájil debatu poslanec hnutí ANO a volební lídr tohoto hnutí v Pardubickém kraji Martin Kolovratník.


Jsem bytostný optimista, a když vidím dialog politických stran, různých hnutí, zapojení občanů i pomocí moderních technologií do debaty o tom, kam naše země směřuje, jak který politik koná a co dělá, jsem přesvědčen, že naše země je na dobré cestě i v rozvoji demokracie.Martin Kolovratník

„Necítím, že by demokracie nebo občanská společnost byla v ohrožení, vidím to přesně naopak, ale tím se rozhodně nechci vymezit ať už proti panu Kalvodovi, Kocábovi nebo dalším, že se takto rozhodli. Je to legitimní, je to v pořádku a je dobře, když svůj názor budou říkat, a lidé jako já se budou pokoušet argumentovat proti,“ pokračuje Kolovratník.

Manifest Několik vět 2017 už má více než 40 signatářů. Signatář a spoluautor manifestu Jan Kalvoda, bývalý ministr spravedlnosti a dnes advokát, se domnívá, že demokracie naopak ve špatné kondici je. Důvodů vidí několik.

„Je móda bavit se nad počínáním prezidenta Zemana, který kromě různých zábavných kousků pootáčí kormidlo české zahraniční politiky na východ, a to brutálně a hlavně bez odezvy politického systému. Ale pozor, prezident je klamný terč. Ten, kdo odpovídá za zahraniční politiku a exekutivu vůbec, je vláda. Ta nefunguje. Vláda není vedena k odpovědnosti ani sněmovnou. Jinými slovy: nefungují-li instituce, pak nemůžeme mluvit o dobré kondici demokracie,“ vysvětluje Kalvoda.


Demokracii u nás je ve špatné kondici, v krizi. Optimismus sdílet nemůžu, a to hlavně proto, že tu krizi či špatnou kondici, o které mluvíme, charakterizují selhání institucí demokratického státu.Jan Kalvoda

Manifest svým názvem odkazuje na petici vypracovanou Chartou 77 na jaře 1989. Dnešní situaci by ale Jan Kalvoda s dobou normalizace nesrovnával, protože je to podle něho ošidná analogie.

Platforma SPIN očekává, že se k jejímu prohlášení přihlásí i některé politické strany. Přihlásil by se Martin Kolovratník? „V tuto chvíli neumím odpovědět, vím o ní asi deset hodin a nechci dávat populistický slib, ale asi v principu ano,“ odpovídá poslanec. Jan Kalvoda dodal, že i pro hnutí ANO jsou podpisové archy otevřeny.

autoři: pdu , jpr
Spustit audio