Africký mor prasat: veterináři testují chovná prasata, pátrají i po divočácích

Na Zlínsku platí od včerejška přísná veterinární opatření. Poprvé v historii se tam objevil africký mor prasat.

Zákaz lovu divočáků, sčítání jatečných prasat a přísná hygienická pravidla v chovech, to je důsledek výskytu afrického moru prasat ve Zlíně.

Včera ho Státní veterinární správa potvrdila u dvou uhynulých divočáků ve Zlíně. Dnes budou pokračovat jednání veterinářů myslivců a zástupců krajského úřadu o dalších opatřeních.

Odborníci stále hledají zdroj nákazy. Zřejmé je, že se dva nakažení divočáci zatoulali a uhynuli přímo u krajské nemocnice. Mimořádná opatření při potvrzeném výskytu nemoci jsou dána zákonem. Teď je vymezené ochranné pásmo v okruhu deseti kilometrů. V něm veterináři budou sčítat jatečná prasata.

V jednom z velkochovů začali s kontrolou už včera a dnes budou zvířatům odebírat krev nebo tkáně pro virologické vyšetření. I drobní chovatelé pak musí veterinární správě hlásit změny zdravotního stavu prasat. Platí také zákaz lovu a přemisťování už ulovené černé zvěře.

Podle Státní veterinární správy: „V souladu s platnou legislativou bude vytvořena odborná skupina složená z veterinářů, lovců, odborníků na nákazy zvířat a expertů na volně žijící zvířata. Skupina bude asistovat krajské veterinární správě při analýze nákazové situace, definování infikované oblasti a při realizaci ozdravovacího programu.“

Pokud najdou ohnisko nákazy, vyznačí kolem ochranný šestikilometrový okruh, další čtyři kilometry by byly pásmem dozoru a nespecifikovaný okruh by tvořil takzvané nárazníkové pásmo.

Na africký mor se uhynulá černá zvěř u nás testuje už od roku 2014. Do konce roku 2016 vyšetřili s negativním výsledkem 467 vzorků.

autor: rv
Spustit audio