Barack Obama věděl o ruském vměšování do voleb. Udělal dobře, že nezasáhl?

28. červen 2017

CIA měla informace o ruském vměšování do amerických prezidentských voleb už loni v srpnu, píše deník Washington Post. Zjistila tehdy, že ruský prezident Vladimir Putin údajně osobně nařídil operaci s cílem pomoci Donaldu Trumpovi ke zvolení.

Bílý dům to šokovalo, ale Barack Obama byl prý přesvědčen, že demokratická kandidátka Hillary Clintonová má vítězství v kapse. Panovaly také obavy, že by reakce mohla působit jako manipulace voleb. Bílý dům proto nakonec žádné opatření nepřijal a Moskvu pouze varoval.

Po nečekaném zvolení Donalda Trumpa pak vláda hořce litovala, že nepodnikla razantní protiruské kroky, řekl listu jeden z Obamových spolupracovníků. Bílý dům přitom informace o Putinovi považoval za hrozbu národní bezpečnosti, a dokonce vytvořil speciální zpravodajskou skupinu, která měla vývoj situace sledovat a navrhnout odvetu.

Nedokázala však ani zabránit zveřejnění e-mailové pošty Clintonové na serveru WikiLeaks a pak se soustředila na možnost případného ruského narušení samotného hlasování při volbách.

Obama povolil jen mírnou odvetu

Vláda se bála, že odvetnými kroky by celou situaci ještě zhoršila. Odložila je na pozdější dobu a znovu ostře varovala Kreml – jednou dokonce Obama osobně varoval Putina. Bílý dům byl přesvědčen, že Moskva plány na sabotování volebního procesu stáhla. Možnosti odvety se přitom ocitly na stole hned na začátku.

Patřily k nim tvrdé hospodářské sankce, zveřejnění informací, které by diplomaticky znemožnily Putina, nebo kybernetické útoky na ruskou infrastrukturu. Trumpovo vítězství ve volbách však reakci rozmělnilo. Obama koncem prosince přijal jen skromná opatření. Lehce zpřísnil sankce, vyhostil 35 ruských diplomatů a povolil plán kyberútoku na ruskou infrastrukturu, píše Washington Post.

Donald Trump při svém inauguračním projevu

Americký server Slate Obamu za jeho přístup chválí. Podle něj udělal, co měl. Rozhodně není správné naznačovat, že Trump vyhrál jen proto, že Obama nereagoval. Obamovým úkolem nebylo zabránit něčímu vítězství, „ba ani vítězství někoho takového, jako je Trump“, zdůrazňuje Slate.

Obamovým úkolem bylo udržet v zemi pořádek a chránit bezúhonnost voleb i víru veřejnosti v jejich poctivý průběh. A přesně to Obama udělal. Další krok je teď na Trumpovi – měl by odhalit plný rozsah ruského vměšování, Moskvu potrestat a odstrašit ji od podobných útoků v budoucnu. Jestli to neudělá, měl by ho za to potrestat Kongres. A pokud to neudělá Kongres, musí v příštích volbách rozhodnout voliči.

Chránil demokracii, ne Clintonovou

Proč Obama veřejně před ruským vměšováním nevaroval? Protože se mu to mohlo vrátit jako bumerang. Trump neustále předpovídal, že volby nebudou poctivé, a Obamovi spolupracovníci se báli, že veřejné varování by bylo vodou na Trumpův mlýn. Slate se také podivuje nad odhalením deníku Washington Post, že někteří republikáni považovali za větší hrozbu Obamu a Clintonovou než Putina.

Předseda republikánské většiny v Senátu Mitch McConnell Obamovy výzvy k veřejnému varování před ruským vměšováním odmítl, vyjádřil o zpravodajských informacích pochybnosti a označil Obamovy obavy o kybernetickou bezpečnost voleb za „politickou kalkulaci“.

Barrack Obama a odvolaný ředitel FBI James Comey

Je pravda, že Obama se nechal zmanipulovat. Podle listu Washington Post dovolil, aby jeho reakci ovlivnila politika, přestože šlo o jasnou hrozbu národní bezpečnosti. Nevíme ale, co by se stalo, kdyby reagoval jinak, soudí Slate. Představte si ten povyk, kdyby něco řekl. A demokraté by po Trumpově vítězství tvrdili, že byl zvolen Obamovou vinou.

Obama se zaměřil na ochranu demokracie, a ne na ochranu Clintonové. Teď je na Trumpovi, aby toto dědictví opatroval. Ale zatímco Obama se zachoval vlastenecky, Trump odměňuje a chrání Putina. Odmítá připustit, že se Rusko do voleb vměšovalo a snaží se zmírnit, a nikoli zpřísnit protiruské sankce. Pozval do Bílého domu ruského ministra zahraničí a ujistil ho, že odvoláním ředitele FBI Comeyho „zmírnil tlak na americko-ruské vztahy“, připomíná Slate.

autor: gzb
Spustit audio