Ze školních osnov v Turecku mizí evoluce. Erdogan chce vychovat zbožnou generaci

28. červen 2017

Studenti tureckých středních škol se už nebudou učit evoluční teorii. Byla vyškrtnuta ze školních osnov v rámci změn, které mají vyřadit „kontroverzní témata“.

Oznámila to Národní rada pro vzdělání, kterou cituje server americké stanice CNN.

Nové osnovy budou ve školách platit už od letošního podzimu. Mají zdůrazňovat „národní hodnoty“ a vyzdvihovat turecké a muslimské učence, kteří k nim přispěli, uvedla rada. Například dějepis se zaměří na více než jen „eurocentrismus“ a hudební výchova bude zahrnovat „všechny aspekty turecké hudby“.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan přestál před rokem pokus o puč a letos v dubnu upevnil moc v referendu o posílení pravomocí hlavy státu. Jeho kritikové považují změny ve školních osnovách za další krok v úsilí jeho vládnoucí Strany spravedlnosti a rozvoje o proměnu Turecka v ještě konzervativnější zemi. Erdogan se netají tím, že chce „vychovat zbožnou generaci“. Evoluční teorie byla vyřazena s odůvodněním, že je pro patnáctileté studenty „příliš obtížná“.

Trn v oku pravověrných

Odborníci však namítají, že to není důvod, proč ji škrtat. Myslí si to i Ebru Yiğitová, členka předsednictva sekulárních školských odborů Eğitim Sen. Yiğitová varuje, že chystané změny osnov odklánějí celý vzdělávací systém od vědeckého uvažování a přibližují ho k dogmatickému náboženskému systému. Vyřazení evoluční teorie je klasickým příkladem, upozorňuje Yiğitová.

Evoluční teorie Charlese Darwina byla v posledních deseti letech ústředním tématem střetů v turecké kultuře. Polemika vzplanula v roce 2009, kdy vládní Rada pro výzkum ve vědě a technice nechala z oběhu stáhnout časopis, který o Darwinovi přinesl obsáhlý článek.

Charles Darwin na snímku z roku 1868

Konzervativci a pravověrní muslimové přirovnávají evoluci k ateismu, vysvětluje politolog Mustafa Akyol z Wellesley College v Massachusetts. Přesto nemají s evoluční teorií v základní formě žádný problém. V Turecku jsou dokonce i progresivní teologové, kteří tvrdí, že evoluce je způsob, kterým Bůh stvořil život přírodní cestou.

Rozhodnutí vyškrtnout ji z osnov jen ukazuje, že v Turecku sílí protiintelektuální a úzkoprsé konzervativní názory a snaha zbavit se všeho, co zpochybňuje muslimskou tradici, cituje CNN tureckého experta.

autor: gzb
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.