Festival Rudolstadt 2017 opět představí to nejlepší z world music a folku

Přejmenováním z Tanz und Folk Festival na Rudolstadt Festival loni organizátoři jedné z nejvýznamnějších akcí world music v Evropě nenaznačili odklon od letité hledačské dramaturgie, pouze jen reagovali na dobu: dnes už staromódní název evokující spíš folklorní setkání zkrátka nevystihoval fakt, že i letos v Rudolstadtu od 6. do 9. července uslyšíte hudbu doslova z celého světa, orámovanou podtitulem „roots, folk and world music“.

Představte si, že v 90. letech propadnete hudbě, které se říká world music, a nemáte se přitom čeho chytit. Média reagují na nečekanou vlnu dosud neslyšených nahrávek z všech koutů světa pomalu, a i když, stále vám není jasné, co si představit pod severským šamanismem, hrdelním zpěvem z Tuvi nebo griotskou hudbou ze Západní Afriky.

Nezbývá, než za lákavě neznámou hudbou vyjet do zahraničí a na místě zjistit, jak vlastně zní. Měli jsme štěstí: v roce 1991 se původně folklorní festival v německém městě Rudolstadtu proměnil v přehlídku world music a folku té nejvyšší možné kvality. Se setrvalou výhodou pro našince – cesta sem, dejme tomu z Prahy, trvá čtyři hodiny autem.

Dramaturgie festivalu je pověstná širokým, žánrově pestrým záběrem, vytříbeným vkusem a pověstí nenápadného vzdělavatele. V rámci Magické země letos můžete například slyšet reprezentativní výběr skotské hudby v celé její šíři: vedle tradičních akustických kapel, na důkaz, že skotská hudba drží prsty na tepu doby, třeba elektrofolkové Niteworks z ostrova z Isle of Skye. Nebo báječnou písničkářku Amy Macdonald.

Velmi kvalitní zastoupení bude mít v Rudolstadtu také hudba z USA a Kanady, možná vědomě cílící na silné ženské autorky, jakými jsou kultovní písničkářka Ani DiFranco, skupina Rupa & The April Fishes vedená zpěvačkou Rupou Marya, čtveřice Hurray For The Riff Raff, což je vlastně alter ego písničkářky Alyndy Lee Segarra nebo napůl ženská sestava kanadských folkrockerů Bears of Legend.

Nebude chybět hudba z Afriky. Letos třeba tuarežská skupina Imarhan, samozvaný generál povstalců konžské hudby Jupiter & Okwess International, početný alžírsko-francouzský orchestr El Gusto a pak jedno překvapení – Trio da Kali. Zpěvačka Hawa Kassé Mady Diabaté s dvěma hráči na balafon a loutnu ngoni opravdu strhujícím způsobem revidují ponětí o současné griotské hudbě z Mali.

Světově proslulý Asaf Avidan z Izraele a pomalu ke slávě stoupající islandský zpěvák a klavírista Helgi Jónsson zastoupí na festivalu v Rudolstadtu moderní poprockové písničkářství, kam se řadí také norská zpěvačka Elin Kåven a zároveň z něho tak nějak vybočuje: pravnučka sámijského šamana vychází hlavně ze severské mytologie a tomu podřizuje i nervně emocionální hudbu.

Pro dramaturgy festivalu v Rudolstadtu platí, že dokážou bystře cílit na aktuální jména a přitom je vyvažovat zasloužilými veterány coby připomínkou toho, kde v minulosti všechno začalo. Neobrací se také jen na „hledače neznámého“, aby nedošlo k omylu, že festival je určen pouze zasvěceným odborníkům a nemyslí na běžné posluchače přijíždějící se uvolněně bavit. To by návštěvnost rok od roku nestoupala.

Neobávejte se ale festivalové tlačenice. Desítky podií rozesetých po celém městě, rozlehlém parku a na zámku nápor návštěvníků spolehlivě pojmou. Spíš vám bude vrtat hlavou, kde se v Rudolstadtu každoročně bere tolik lidí nadšeně naslouchajících nemainstreamové hudbě, mezi nimiž najdete čím dál víc mladých. Těm organizátoři umožňují pořádně si zatančit, letos například s kolumbijskou kapelou La Mambanegra, hrající samozřejmě pořádnou nálož cumbie.

Kompletní program a informace o prodeji cenově dostupných vstupenek najdete ZDE.

Spustit audio