Vodní záchranáři možná přijdou o základnu u Lipna, národní park ji chce zdemolovat

30. červen 2017

Českokrumlovské vodní záchranné službě hrozí, že ztratí svou základnu na břehu lipenské přehrady. Objekt chce zdemolovat jeho vlastník - šumavský národní park. Podle něj ohrožuje výskyt chráněných živočichů v oblasti.

Vodní záchranáři sídlí na pravém břehu Lipna v Kyselově od roku 2011. Od Národního parku Šumava si tehdy pronajali pět garáží, ve kterých mají svou základnu.

Nové vedení parku ale po svém nástupu do funkce v roce 2015 avizovalo, že do dvou let chce objekt odstranit. Aktivity s ním spojené údajně ohrožují výskyt chráněných živočichů, jako jsou los evropský, hýl rudý a tetřívek obecný.

Záchranáři mají základnu vyklidit do 14 dní. Chtějí tu ale zůstat. Podle předsedy Milana Bukáčka je přítomnost záchranářů na pravém neosídleném břehu Lipna kvůli rybářům i cyklistům nezbytná. „Navazujeme na přívoz, který funguje mezi Vltavicí a Kyselovem, pohyb lidí je tam obrovský a několikrát jsme zasahovali, když tam někdo zkolaboval. Ukazuje se, že jsme plno lidem zachránili
život,“ uvedl.

Mluvčí Národního parku Šumava Jan Dvořák argumentuje tím, že záchranáři využívají objekt i ke komerčním účelům, a to si podle zákona nemůžou dovolit. „Nechápu, proč vodní záchranná služba v prostorách, které jsou jako garáže, provozovala hospodu. Navíc tam provozovala vlastně tábořiště v místech, kde to ze zákona není možné,“ řekl.

Jan Dvořák dodal, že Národní park Šumava má k 1. srpnu demoliční výměr a základnu může nechat zbourat.

Vodní záchranáři na Lipně
autor: Lenka Nechvátalová
Spustit audio