V Krušných horách na Medarda napadl sníh

Do Krušných hor se na Medarda vrátila zima. Na Klínovci a Božím Daru zaskočila horaly místy až třícentimetrová vrstva sněhu. Začátkem června nezvyklé počasí způsobilo komplikace i na silnicích z Jáchymova na Boží Dar a k hraničnímu přechodu do Německa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zasněžený chodník

zasněžený chodník | Foto: Jan Rosenauer

"Už včera byly sněhové přeháňky dost intenzivní, přes noc také sněžilo, takže ráno bylo bílo na Klínovci i na Božím Daru," uvedl náčelník Horské služby Rudolf Chlad. Vrstva nového sněhu už ze silnic odtála, takže jsou opět bez problémů sjízdné. Na Klínovci se ovšem bílá pokrývka drží.

Červnový sníh je podle Chlada na horách vzácností. "Vzhledem k tomu, že bude pomalu polovina června, to sněžení není obvyklé. Už ani nepamatuji, kdy v tuto dobu sněžilo a sníh se několik hodin držel na zemi," poznamenal náčelník Horské služby.

Chladná vlna ovládající střední Evropu přinesla v noci na dnešek sníh i do Rakouska. Na alpských velikánech napadlo 40 centimetrů nového sněhu, ve středních polohách až 20 centimetrů. Některé horské průsmyky jsou sjízdné jen se řetězy.

Průsmyk Sölk ve Štýrsku, spojující oblasti Murau a údolí Enže, musel být dokonce z bezpečnostních důvodů až do odvolání zcela uzavřen. Nejhorší počasí se podle meteorologů dá očekávat v pátek a změna k lepšímu může přijít nejdříve v neděli.

Martin Hromádka, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme