Ostatky šlechticů budou zkoumat v nemocnici. Mumie čeká CT vyšetření

30. červen 2017

Mumifikované ostatky z rodinné hrobky v kostele svatého Vavřince v Chodově zamíří v průběhu července do Karlovarské krajské nemocnice. Lékaři je tam na žádost vedení města podrobí vyšetření na počítačovém tomografu.

„Jedná se o pokračování archeologického výzkum krypty, který začal letos v březnu se záměrem hrobku zajistit, ostatky důstojně uložit a identifikovat zejména Franze Flamina von Plankenheima a zjistit, jaká byla jeho podoba, kterou dosud neznáme,“ vysvětlil starosta Chodova Patrik Pizinger.

Do karlovarské nemocnice budou převezeny ostatky tří těl. V antropologii je použití počítačového tomografu běžnou praxí, která se osvědčila jak u egyptských mumií, tak například i u známého nálezu muže z doby měděné tzv. Ötziho. Karlovarská nemocnice jej ale bude provádět poprvé ve své historii.

„Jako největší zdravotnické zařízení v kraji se nevěnujeme jen poskytování zdravotní péče, ale velká část našich aktivit směřuje i do oblasti vzdělávání, vědy a výzkumu. V tohoto ohledu je pro nás spolupráce s antropology jedním z dalších projektů v této oblasti,“ dodal mluvčí nemocnice Vladislav Podracký.

Výzkumné práce nebudou mít vliv na běžný provoz nemocnice ani na její pacienty. Podrobná zpráva s výsledky antropologického výzkumu pak bude známa přibližně v závěru léta.

Rodina pánů z Plankenheimu byla majitelem chodovského panství v letech 1634 – 1744 a Chodovu zanechala nejstarší a nejvýznamnější stavební a umělecké památky - zvon Jan Vilém (1658), boží muka (1672), mariánský sloup (1675) a kostel svatého Vavřince (1733), který nechal vybudovat zmíněný Franz Flamin von Plankenheim.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio