Do Itálie autem? Počítejte s drahým benzínem a před cestou vůz zkontrolujte

Do jediné země, která má tvar dámské boty, jezdí ročně milióny turistů. Řeč je o Itálii, kam letos zamíří ve velkém na letní dovolenou také Češi. Někteří si na dlouhou cestu k moři troufnou jet autem. Řidiči by tak měli počítat třeba s tím, že jsou v Itálii jedny z nejvyšších cen pohonných hmot v Evropě.

Litr benzínu na italské dálnici stojí více než 40 korun, proto není divu, že si někdo bude chtít vzít palivo s sebou do kanystru. A tady může poprvé narazit na vysokou pokutu, v přepočtu až 200 tisíc korun. Do Itálie lze totiž dovážet palivo jen v homologovaných plastových kanystrech.

„Není to ten starý plechový kanystr, jak jsme zvyklí, ten opravdu s sebou neberte,“ radí Petr Vomáčka z ÚAMK.

Čtěte také

Do oblíbených letních destinací, mezi které patří třeba Bibione, pojedou čeští řidiči přes 700 kilometrů. Radek Daněk ze servisu Davocar doporučuje auto před cestou zkontrolovat a dolít všechny potřebné kapaliny. Důležité je zkontrolovat si také doklady.

V hlavní sezoně musí řidiči počítat se silným provozem a se zdržením, kolony se dají čekat na obou hlavních tazích z Rakouska. Zdržet se můžete i přímo v Itálii. Policisté se na silnicích zaměřují hlavně na agresivní jízdu, nedodržení přednosti v jízdě a třeba i na špatné parkování ve městech.

autor: hbc
Spustit audio