Německo zamítne Erdoganovu žádost o vystoupení před německými Turky

30. červen 2017

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oficiálně požádal Berlín o možnost vystoupit příští týden, během summitu zemí G20 v Hamburku, před svými krajany v Německu. Spolkový ministr zahraničí Sigmar Gabriel uvedl, že Berlín žádost zamítne, a dodal, že Ankara ignorovala jeho doporučení, aby o něco takového nežádala. Rozepisuje se o tom agentura Reuters.

Jak podotýká britský list Daily Mail, Německo a další evropské země jsou opatrné při povolování takových projevů. Německo tento rok zakázalo už několik akcí tureckých představitelů, kteří chtěli promluvit ke krajanům před tureckým dubnovým referendem o ústavních změnách.

Tvrdá slova z Ankary

Ankara na to tehdy odpověděla tvrdými slovy. Turecký prezident Erdogan jednání evropských politických představitelů přirovnal k chování nacistů, připomíná nedávné události britský list Financial Times.

Hlava tureckého státu se v současnosti snaží o vypsání referenda o znovuzavedení trestu smrti v Turecku. Evropská unie reagovala prohlášením, že takový krok by znemožnil snahu Turecka o vstup do Unie. Vláda v Berlíně už letos v květnu prohlásila, že Turkům žijícím v Německu nedovolí v tomto referendu hlasovat, píše britský list Independent:

Souhlasit nemůžeme

Mluvčí spolkové vlády v této souvislosti uvedl: „Je politicky nemyslitelné, že bychom souhlasili s tím, aby se v Německu hlasovalo o něčem, co je v přímém rozporu s naší ústavou a evropskými hodnotami,“ prohlásil podle listu Independent mluvčí německé vlády Steffen Seibert.

Plán tureckého prezidenta přednést projev ke svým krajanům žijícím v Německu se tedy pravděpodobně neuskuteční. Agentura Reuters podotýká, že německo-turecké vztahy se v posledním roce zhoršily. Důvodů je několik, např. uvěznění německého novináře v Turecku nebo neochota tureckých úřadů umožnit německým poslancům návštěvu vojáků na turecké letecké základně Incirlik.

autor: thk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.