ŽIVĚ: Světovou premiéru si odbyl Křížáček, Vary očekávají herce Jeremy Rennera

6. červenec 2017

Na festivalu se uskutečnila světová premiéra filmu Václava Kadrnky Křižáček. Karel Roden jako zoufalý rytíř v něm marně pátrá po synovi, který utekl z domova a vydal se bojovat za svatou věc. Herec Jeremy Renner přijíždí do Karlových Varů aby uvedl slavnostní představení filmu Wind River ve Velkém sále hotelu Thermal.

Dalšími téměř šesti desítkami projekcí pokračuje dnes v Karlových Varech mezinárodní filmový festival. V hlavní soutěži budou uvedeny poslední dva tituly indická Cesta do Ralangu a americká romantická komedie Drobné si nechte. Členové poroty pak usednou a mezi tucet filmů rozdají ceny. Odpoledne uvede v karlovarském Městském divadle režisér Václav Vorlíček svou komedii s oživlými superhrdiny z kresleného komiksu Káji Saudka Kdo chce zabít Jessii.

Herec Jeremy Renner přijíždí do Karlových Varů ve čtvrtek 6. 7. odpoledne. V pátek uvede slavnostní představení filmu Wind River ve Velkém sále hotelu Thermal. Po skončení projekce se Renner zúčastní KVIFF Talku. Debatu bude moderovat umělecký ředitel MFF Karlovy Vary Karel Och. V sobotu 8. 7. v 17:00 pozdraví herec diváky na červeném koberci při příjezdu na slavnostní zakončení festivalu. Na slavnostním ceremoniálu pak převezme Cenu prezidenta MFF KV.

Herec Jeremy Renner


V Křižáčkovi se malý Jeník jednoho dne obléká do dětského brnění a utíká z domova v touze dosáhnout Svaté země. Samota, klopýtání přes kořeny a překonání strachu ze tmy se samy o sobě stávají vzrušujícím zážitkem. Směr cesty ale nezná, brzy se ztrácí a s ním i dětský element vyprávění. Zoufalý otec se pak vydává po stopách zmizelého synka. Všude přichází pozdě a zastihne vždy jen svědky tvrdící, že chlapce viděli.

Středověká roadmovie Křižáček měla svou světovou premiéru. Šest let po úspěšném debutu Osmdesát dopisů nabídl stylisticky neméně vyhraněnou volnou adaptaci epické básně Jaroslava Vrchlického Svojanovský Křižáček. Kadrnka, kterého kritici v roce 2012 vyhlásili Objevem roku, na tomto projektu pracoval čtyři roky. Do hlavních rolí obsadil Karla Rodena a Aleše Bílíka. Snímek, který natočil v koprodukci s partnery na Slovensku a v Itálii, bude mít premiéru 2. srpna. Na Slovensku pak v září.

Festival letos uvede na 170 celovečerních hraných a dokumentárních filmů. Počet projekcí dosáhne asi 500. Podle výkonného ředitele festivalu Kryštofa Muchy pokračuje snaha festivalu raději promítat méně filmů ale vícekrát. "Tak aby i fanoušci, kteří přijedou jen na několik dní, mohli vidět vybraný film. Také se snažíme oživit druhý festivalový víkend, například promítáním úspěšných filmů ze soutěží nebo vystoupením špičkových dýdžejů v pátek a sobotu 7. a a 8. července," řekl Mucha.

autor: lve | zdroj: ČTK
Spustit audio