Glosa Pavla Maurera: V Maďarsku ochutnejte játra, pörkölt a jako dárek přivezte papriku

1. červenec 2017
Glosa Pavla Maurera

Prázdniny jsou tady, takže mnozí cestujeme za hranice všechních dnů. Je dobré vědět, kde jsou historické chrámy, pyramidy, jezera a moře, ale já trvám na tom, že je též velmi důležité potěšit svoje chuťové pohárky! Při svých návštěvách bychom měli alespoň malinko otestovat nejvýznamnější nebo nejobvyklejší místní speciality, jinak je náš zážitek značně ochuzen!

Pokud míříte do nedalekého Maďarska, třeba k Balatonu, tak je vaší povinností ochutnat jejich vyhlášená husí a kachní játra. Maďaři jsou na ně hrdí a exportují je do celé Evropy. Naprosto nepřijatelné by bylo, pokud také nevyzkoušíte jejich lidovou domácí kuchyni: Kuřecí guláš neboli pörkölt, paprikáš, tokajské víno, klobásy a samozřejmě tzv. maďarskou bouillabaissu - rybí polévku Halászlé. Jedná se o ryby sladkovodní a Maďaři je umí skvěle okořenit.

Připravte se na to, že prakticky ve všech zdejších jídlech bude paprika - a to sladká, uzená nebo pálivá. Mletá i čerstvá. Tak jako Italům se občas trochu s nadsázkou říká - makaróni, Francouzům - žabožrouti, tak Maďarům zcela určitě - paprikáši! Jejich produkce i spotřeba papriky je gigantická.


Maďaři mají palacsinty, Rakušané palatschinken, Češi palačinky. Byli to prý Římané, kdo zavedl jídlo latinsky se nazývající placenta, placky, které si připravovali vojáci v legiích během okupování celé Evropy.

Jako suvenýr z Maďarska nemusíte vozit žádné slaboduché tretky, ale kupte si pytlíčky s jejich vynikající paprikou a dřevěnou lopatičkou - a věřte, že tímto malým a finančně nenáročným dárkem potěšíte každého domácího i profesionálního kuchtíka.

Když ještě zůstaneme v zemích bývalé Habsburské monarchie - začíná zde tuhý boj o to, kterému národu patří prvenství v objevu originální receptury v oblasti palačinek? Pokud budete v Maďarsku, já bych dal přednost před všemi jejich plackami jedině té nejslavnější, nejlidovější, nejobyčejnější a podle mne nejchutnější. Tou je jejich typický langoš. K jeho přípravě potřebuje jen sůl, cukr, droždí, mouku a mléko. Někdy i méně.

Stánky s langošema najdete všude, a je na vás, zda si je dáte s česnekem, sýrem, šunkou a nebo na sladko s marmeládou. To bych ovšem v letním horku nedoporučoval. Jedině snad k snídani.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio