Na Prokopské pouti v Příbrami se svezete i důlním vláčkem

2. červenec 2017

V Příbrami - Březových Horách se koná Prokopská pouť. Největší a nejslavnější česká hornická pouť, kterou doprovázejí kulturní vystoupení, kostýmované průvody nebo dobové scénky. Počátky pouti sahají hluboko do minulosti, kdy příbramští havíři oslavovali svého patrona, svatého Prokopa. Tradice pouti byla obnovena v roce 1990.

Během historické hornické Prokopské pouti, kdy městem Příbram projde krojovaný průvod horníků a hutníků, proběhne také polní mše a bohatý doprovodný program. Jedná se o největší a nejslavnější českou hornickou pouť, kterou doprovázejí různá kulturní vystoupení, kostýmované průvody, dobové scénky, pouťové atrakce a staročeské trhy. Počátky pouti sahají hluboko do minulosti, kdy příbramští havíři oslavovali svého patrona, svatého Prokopa. Tradice pouti byla obnovena v roce 1990 a dnes se jí účastní horníci a hutníci nejenom z České republiky, ale též zástupci partnerských báňských měst, hornických spolků a těžařských organizací z dalších zemí Evropy.

V letošním roce si místní připomínají 120. výročí povýšení Březových Hor na královské horní město císařem Františkem Josefem I. Tomu je věnován doprovodný program, ve kterém zazní fanfáry Souboru svatohorských trubačů, vystoupí Malé svatohorské divadélko Gymnázia pod Svatou Horou se scénou návštěvy císaře Františka Josefa I. a jeho doprovodu na nádvoří Ševčinského dolu, dříve šachty Císaře Františka Josefa I. Poté bude slavnostně zpřístupněna další část historického podzemí zdejších dolů, a to Ševčinská dopravní štola s možností jízdy důlním vláčkem. V areálu dolu Anna vystoupí v 15 hodin folková skupina Bylo nás šest.

Ševčinská dopravní štola
Krojované rodačky a členky březohorských spolků
Spustit audio